De Leidse Voedselbank leeft van donaties van horeca, supermarkten en particulieren. (Foto: Gerry van Bakel).

Leidse Voedselbank zoekt chauffeurs 'met hart op de goede plaats' om donaties op te halen

De Voedselbank Leiden en omgeving is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een dag in de week producten voor de voedselbank willen ophalen bij donateurs. “Je moet een BE rijbewijs hebben, collegiaal zijn en je hart op de goede plaats hebben.”

“Er zijn een paar chauffeurs gestopt,” zegt Karel van Schie, “omdat ze een baan kregen of omdat ze zichzelf iets te oud vonden worden voor dit werk. Want het is best zwaar om de hele dag op de koelwagen te rijden en met die grote rolcontainers te sjouwen. Dus we kunnen wel wat nieuwe mensen gebruiken.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Karel van Schie, voorzitter Stichting Voedselbank Leiden e.o. over onder andere de vacatures voor chauffeurs en een bestuurslid.

Vorig jaar kreeg de Voedselbank ineens te maken met een extra stijging in het aantal klanten. “Vanwege de coronacrisis zaten we ineens op twintig procent erbij. Sinds begin dit jaar is dat weer terug gegaan naar een paar procent. En dat is het normale beeld. Sommige mensen vinden werk, anderen hebben slechts tijdelijk hulp van de voedselbank nodig omdat ze een uitkering krijgen en nog wachten op de toewijzing van huur- en zorgtoeslag. Wel zien we procentueel een toename in het aantal kinderen dat van de Voedselbank afhankelijk is. Dat komt doordat er meer gezinnen naar de Voedselbank komen. Dat is altijd zorgelijk natuurlijk.”

Bontekoe
Donaties voor de voedselbank komen van horeca-ondernemers, supermarkten en particulieren. Sinds een paar jaar levert de moestuin in park Bontekoe wekelijks groente en fruit. “We krijgen nu ook groente en fruit van een tuin in Zoeterwoude Bij Mij. Een aantal donateurs betalen voor de voedselbank het groentepakket.”

Items zoals eieren, zuivel en kaas, moet de Voedselbank meestal zelf bijkopen. “Die zitten niet in de zogenaamde verspillingsmarkt. Daarvoor gebruiken we geld van donateurs. Wat we verder ook goed kunnen gebruiken zijn verzorgingsproducten, zoals shampoo en zeep, maar ook menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen. We hebben ons aangesloten bij het Armoedefonds Nederland en nu worden we een uitdeelpunt van dat soort producten vanuit dat fonds.”

Uitdeling
Naast een paar nieuwe chauffeurs is de Voedselbank ook op zoek naar een nieuw bestuurslid, die als coördinator Uitdeling aan de slag wil gaan. De coördinator draagt zorg voor de samenstelling van de wekelijkse voedselpakketten en de uitdeling daarvan aan de klanten, dat zijn elke week ongeveer vijfhonderd huishoudens. Uitdeling is op dinsdag, woensdagavond, donderdag en door een bezorgteam. Van Schie denkt dat je er ongeveer 16 uur per week aan kwijt bent. “Een mooie taak voor iemand met het hart op de goede plaats.”

 

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×