Jaensch brengt zijn stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. (Archieffoto: Chris de Waard).

Oegstgeest maakt gevoelige fout bij herbenoeming Jaensch

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft dinsdagavond achter gesloten deuren bepaald dat burgemeester Emile Jaensch nog zes jaar door mag. Over zijn herbenoeming is vorige week echter gevoelige informatie online gepubliceerd. “Dat betreuren wij ten zeerste”, zei de voorzitter van de vertrouwenscommissie Sven Spaargaren (VVD) daarover in een korte verklaring.

Een medewerker van de griffie publiceerde het geheime raadsvoorstel over de herbenoeming korte tijd online, weet Spaargaren inmiddels. Daarin was te lezen dat enkele raadsleden ‘kanttekeningen hebben geplaatst bij de herbenoeming’, schreef het Leidsch Dagblad op basis van dat document. De afgelopen jaren werd al meermaals duidelijk dat sommige raadsleden twijfelden aan Jaensch’ functioneren. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt echter dat Jaensch goed heeft gefunctioneerd.

Die informatie is uiterst geheim en het is strafbaar om de gesprekken over een burgemeestersbenoeming openbaar te maken. Dat dat in dit geval wel is gebeurd, zorgde er dan ook voor dat de feestelijke mededeling van de herbenoeming een grauw randje kreeg. “Uit eerste onderzoek is gebleken dat er geen sprake was van opzet”, zei Spaargaren die daarna aankondigde dat er nog een nader onderzoek komt. “Emile Jaensch heeft door deze fout ongewenste media-aandacht gekregen, dat betreuren wij ten zeerste.”

Het was aan het langstzittende raadslid Eelke van den Ouweelen als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad om Jaensch de beslissing waar het om had moeten draaien mee te delen: “Ik feliciteer burgemeester Jaensch namens de raad met deze aanbeveling voor herbenoeming.” De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat uiteindelijk over de herbenoeming, die op 15 februari 2022 ingaat.

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×