(Foto: Via NPO Radio 1)

Leidse studenten jury bij Debatprijs 2021: 'Klaver deed het soepel uit zijn hoofd'

Ieder jaar reiken Leidse studenten van de opleiding Journalistiek & Nieuwe Media samen met het Nederlands Debatinstituut een prijs uit voor de beste debater van de Algemene Beschouwingen. De studenten volgden twee lange dagen het debat om uiteindelijk hun oordeel te vellen over de overtuigingskracht van de sprekers. Jesse Klaver van GroenLinks won en nam de prijs donderdag in ontvangst in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1.

“Ik zit samen met het Nederlands Debatinstituut in de jury, en schakel mijn studenten in voor analyse”, vertelt hoogleraar Jaap de Jong enthousiast. “Het waren twee lange en leerzame dagen. Normaal gesproken zouden we ook met alle studenten op locatie zijn, maar door corona en de verhuizing van de Tweede Kamer waren er in totaal maar vijftien plaatsen voor alle geïnteresseerde burgers. Een paar studenten is het gelukt, maar de rest zat lekker met popcorn voor de buis het debat te analyseren.”

Interessante framing
Een van die studenten was Sleutelstad-redacteur Myrthe Koopman. “Ik wil graag verder in de politieke journalistiek, dus het was een interessante uitdaging”, zegt ze. “Ik heb gewoon de tv in de fusie van mijn studentenhuis overgenomen voor twee dagen en het was leuker dan verwacht. Mijn huisgenoten kwamen zelfs gezellig meekijken.”

Volgens De Jong is het voor journalistiekstudenten een goede praktijkoefening. “Ze leren de kern uit een wolk van woorden te halen, kritisch te luisteren en lang alert te blijven”, aldus De Jong. “Het vergt ook scherpte om te kijken naar welke woorden een politicus precies kiest, en of ze een interessante framing of metafoor gebruiken.”

Het gaat niet om de standpunten, maar om hun overtuigingskracht. Iedere politicus kan winnen

Voor de debatprijs letten de jury en de studenten op drie zaken: de eigen speech van de politici, hun interrupties en hoe zij reageren op interrupties. “Het gaat niet om hun standpunten, maar om hun overtuigingskracht. Politici van elke partij kunnen de debatprijs winnen”, legt De Jong uit. “Rutte heeft de prijs al drie keer mogen ontvangen, Wilders één keer en de laatste drie keer won Lodewijk Asscher. Het gaat om de overtuigingskracht van de sprekers.”

Wilders en Azarkan
Alle studenten kregen een eigen politicus om te analyseren en stelden een top 3 samen van de beste debaters. “Ik heb de bijdrage van Sylvana Simons geanalyseerd,” zegt Koopman teleurgesteld. “Daar had ik veel van verwacht, maar ze heeft op de eerste dag maar één interruptie gedaan. En voor haar speech was ze pas om kwart voor 12 ‘s avonds aan de beurt.”

Het eigen betoog weegt zwaar bij ons, maar ook bij interrupties vonden wij Klaver net boven de andere kanshebbers uitstijgen

Bij de analyse van de Leidse studenten eindigde Rob Jetten als winnaar, met Klaver en Marijnissen op respectievelijk plek twee en drie. Maar de meningen waren verdeeld. “Ik had zelf Klaver op één”, vertelt Koopman. “Daarbij vond ik Wilders en Azarkan ook erg sterk. Wilders gebruikte bijvoorbeeld veel beeldspraak en herhaling, waardoor je aandacht goed bij zijn verhaal bleef. Azarkan was inhoudelijk goed voorbereid en onderbouwde zijn argumenten met onderzoek en kloppende statistieken.”

De Jong en de rest van de jury kozen uiteindelijk voor Klaver als winnaar. “Hij deed voor het eerst zijn speech soepel uit zijn hoofd”, beargumenteert De Jong. “Het eigen betoog weegt zwaar bij ons, maar ook bij interrupties vonden wij Klaver net boven de andere kanshebbers uitstijgen. Klaver is al een paar jaar tweede geweest, dus hij was erg blij met deze prijs.”

Leiden Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×