(Foto: Pixabay).

Groen licht voor eigen windturbines in buitengebied Zoeterwoude

Boeren in het buitengebied van Zoeterwoude mogen voortaan een of meer kleine windturbines op hun terrein plaatsen om zelf groene stroom op te wekken. Dit staat in de Welstandsnotitie Kleine Windturbines die de gemeente heeft vastgesteld. De windmolens mogen maximaal twintig meter hoog zijn.

Het zelfstandig opwekken van energie is onderdeel van de verduurzaamheidsplannen van de gemeente en moet helpen om Zoeterwoude in 2050 CO2-neutraal te maken. “Zoeterwoude had nog geen specifieke regels voor het plaatsen van kleine windturbines. Maar er was wel vraag naar vanuit de ondernemers. Dus fijn dat we dit nu kunnen regelen”, zegt duurzaamheidswethouder Ruud Bouter.

Landschap
De notitie betekent overigens niet dat de bewoners van het buitengebied zomaar windmolens in hun tuin mogen plaatsen. Er moet wel eerst een vergunning worden aangevraagd. “De nieuwe regels helpen bij het beoordelen van een aanvraag”, aldus de wethouder.

Alleen als de plaats, afmetingen en het uiterlijk van de windturbines voldoen aan de afspraken kan een vergunning worden verleend. Bouter: “Daarbij wordt ook rekening gehouden met of hij wel past in het landschap.” De notitie is te vinden op de duurzaamheidswebsite van de Gemeente Zoeterwoude: www.zoeterwoudegaatgoed.nl.

Duurzaamheid Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×