(Foto's: Sandra Helmus / mboRijnland)

mboRijnland opent eigen gezondheidsinformatiepunt

In het mboRijnland aan de Breestraat in Leiden is woensdagochtend een gloednieuw ‘gezondheidsinformatiepunt’ (GIP) geopend. Iedereen die dat wil, kan binnenlopen voor een gezondheidscheck. Het GIP wordt gerund door tweedejaars en derdejaarsstudenten die studeren voor doktersassistent. “Het is een goede manier om het gebrek aan stageplaatsen te omzeilen.”

Corina Kooijman is coördinator van het project. “We hebben last van het personeelstekort in de zorg”, legt ze uit. “Omdat er te weinig doktersassistenten zijn, is er weinig begeleiding beschikbaar voor stagiairs. Sommige studenten stoppen dan maar met de opleiding, waardoor het tekort niet wordt aangevuld.”

Buikomtrek
Op het GIP kunnen studenten nu alsnog stage lopen, maar dan in het gebouw van het mboRijnland. “Ze verrichten hier dezelfde handelingen als in een huisartsenpraktijk. Het enige verschil is dat ze nu begeleid worden door docenten in plaats van door een echte huisarts.” Kooijman verwacht niet dat dat problemen oplevert. “Al onze docenten zijn zelf ook doktersassistent geweest, dus die weten hoe het er in het echt toegaat.” Ze kan nog niet garanderen dat het ook voor het diploma meetelt als volwaardige stage. “We zijn er nog mee bezig om dat goed te regelen, maar ik vertrouw erop dat het goedkomt.”

Bezoekers van het GIP kunnen van alles laten controleren. “We meten lengte, gewicht, het glucosegehalte, cholesterol, buikomtrek en BMI”, legt één van de studenten uit. “Bovendien geven we advies over een gezonde leefstijl.” Ze is blij dat ze op het GIP aan het werk kan. “In mijn eerste jaar kon ik stagelopen bij het LUMC, maar nu in mijn tweede jaar is het onmogelijk om iets te vinden.”

De drempel om binnen te stappen is heel laag, vertelt Kooijman. “Je kunt een afspraak maken, maar je mag ook zomaar binnenlopen, bijvoorbeeld als je op de Breestraat aan het winkelen bent.” Het GIP is goed zichtbaar vanaf de straat, al moet je wel via de hoofdingang van het mboRijnland naar binnen. Komende week is het alleen geopend voor studenten en docenten, maar vanaf woensdag 13 oktober is het elke woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor iedereen. De studenten hebben er zin in. “Nu maar hopen op genoeg mensen.”

Leiden Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×