(Foto: Gemeente Leiden).

Leven gedumpte illegale geit gespaard

Op kinderboerderij Kweeklust in de Leidse wijk de Mors is afgelopen weekend een geit gedumpt. Zondagochtend stond het dier ineens achter het hek. Hoe het daar gekomen is, wie de eigenaar is, en waar ze vandaan komt is nog niet bekend.

Buurtbewoonster Loes de Blok begrijpt er niets van. “Dat hek is twee meter hoog. Misschien is ze er wel overheen gegooid, maar ze heeft geen wonden of botbreuken.” De enige die het zou kunnen weten, is degene die de geit gedumpt heeft, maar die is spoorloos. “Het beest heeft ook geen oormerk, dus we kunnen haar op geen enkele manier traceren.”

Euthanasie
Een oormerk is verplicht voor geiten in Nederland. “Via een oormerk kunnen we controleren of het geitje misschien ziektes of bacteriën met zich meedraagt”, laat een woordvoerder van de gemeente Leiden weten. Zonder oormerk is het geitje illegaal en zou het officieel geëuthanaseerd moeten worden. “Dat kunnen we niet over ons hart verkrijgen”, vertelt de woordvoerder. “We hebben besloten om het geitje in quarantaine te zetten tot ze onderzocht is door een dierenarts. Daarna laten we haar inenten en krijgt ze alsnog een oormerk.”

Intussen is er ook een inzamelingsactie begonnen voor de geit. “Zomaar een extra dier verzorgen kost natuurlijk geld”, vertelt De Blok. “Er is minimaal 350 euro nodig, maar dat hebben we nu al ongeveer binnen.” De gemeentewoordvoerder is er blij mee. “Wat een sympathiek initiatief! We willen iedereen heel erg bedanken voor alle hulp.”

Het geitje heeft eerst een paar dagen in Kweeklust gestaan. Volgens De Blok was het geitje niet zo blij met haar tijdelijke woonplek. “Ze stond daar heel zielig achter de ezels en jankte alles bij elkaar.” Inmiddels is ze overgeplaatst naar Kinderboerderij Merenwijk.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×