Mark Siera van VelvetMusic: "Begint vinyl eindelijk echt aan te trekken, gaan ineens de prijzen omhoog". (Foto: Sleutelstad)

Prijzen van lp's rijzen de pan uit door schaarste vinyl: 'Sommige lp's niet meer te betalen'

Na te zijn verdrongen door de cd is de lp nu weer helemaal hot. De liefhebber van vinyl moet binnenkort wel dieper in de buidel tasten. Sommige titels van grote artiesten als Prince die eerder voor twee tientjes over de toonbank gingen, kunnen deze herfst zomaar het dubbele kosten. De reden? Schaarste. Platenmaatschappijen lijken de wereldwijde grondstoffencrisis aan te grijpen om de prijzen te verhogen. Dat is althans de gedachte die leeft bij een aantal platenzaken in de regio. “Begint vinyl eindelijk echt aan te trekken, gaan ineens de prijzen omhoog.”

Al sinds 2017 stijgt het aantal verkochte exemplaren van de oude vertrouwde lp’s. De muziekindustrie haalde in de eerste helft van 2020 zelfs meer omzet uit vinyl dan uit de verkoop van cd’s, becijferde branchevereniging NVPI. Bij VelvetMusic zien ze die opleving dit najaar verdampen. “Heb ik eindelijk de zestienjarigen enthousiast weten te maken voor de lp, zijn die straks ineens drie tot vier keer zo duur”, verzucht eigenaar Mark Siera van de platenzaak in Leiden.

Dat de grondstoffencrisis naar aanleiding van de coronapandemie bijdraagt aan prijsstijgingen, snapt hij best. Daar hebben meerdere branches last van. Met name de populariteit van pvc-vloeren (grondstof voor vinyl) wordt als een van de oorzaken gezien van de stijging van de productiekosten. “Daardoor komt er zo’n 10 tot 15 procent bovenop”, aldus Siera. “Maar dat is nog te overzien, dat een plaat 2 tot 3 euro meer kost.”

Titels verdrievoudigd
Wat hij zorgelijker vindt, is hoe sommige platenmaatschappijen inspelen op die schaarste. Siera: “Afgelopen zomer werden wij geconfronteerd met soms wel een verdrievoudiging van de prijs. Met name titels van Warner Music. Wij hebben met 120 platenwinkels in Nederland contact gezocht met Warner Music, om te vragen wat er aan de hand is. Dat was een paar maanden geleden, maar we hebben nog geen antwoord. Het gaat om titels van grote namen als Led Zeppelin, Prince, Iron Maiden, Nick & Simon. Ik heb hier nog een album staan van Nick & Simon voor 21,99 euro, maar die komt dan boven de 40 euro. Dat ga ik dus niet doen.”

Zolang de prijs zo hoog is, koopt Siera deze titels niet meer in. Achter sommige naambordjes zullen straks angstvallig weinig titels staan en dat doet hem zeer. “Een platenwinkel die Queen niet op voorraad heeft, is als een boekhandel die ‘Terug naar Oegstgeest’ niet in het assortiment heeft.”

Cultuur Economie Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×