(Archieffoto: Drone & Life).

WOZ-waardes stijgen het hardst in Leiderdorp

In de Leidse regio is de waarde van de huizen in Leiderdorp het afgelopen jaar het hardst gestegen. De WOZ-waarde steeg er gemiddeld met ruim negen procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde waarde ging van 305.000 euro naar 333.000 euro.

De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van de belastingen en de gemeentelijke heffingen vast te stellen. Deze Waardering Onroerende Zaken is openbaar en is voor iedereen toegankelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de gegevens om de waarde van de woningen per gemeente vast te stellen.

In Leiden stegen de WOZ-waarden met 7,2 procent. Van 291.000 euro naar 312.000. Daarmee is Leiden op dat gebied de goedkoopste gemeente om te wonen. In Voorschoten was de stijging relatief gezien het kleinst: 5,7 procent. De waarde van woningen veranderde van 367.000 naar 388.000 euro. Oegstgeest is met een gemiddelde WOZ-waarde van 464.000 euro de duurste gemeente van de Leidse regio.

2016
Deze WOZ-waarde wordt door de gemeenten vastgesteld op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Hier zit wel een jaar vertraging in omdat de woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Hierdoor stijgt de WOZ-waarde jaarlijks pas weer sinds 2016, terwijl de huizenprijzen al langer stijgen.

Economie Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×