Johan den Dunnen

Vertrekkend hoogleraar Johan den Dunnen koninklijk onderscheiden

Hoogleraar Genoomtechnologie, Johan den Dunnen, is vanmiddag bij zijn afscheid van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding voor zijn baanbrekende werk uit handen van burgemeester Henri Lenferink.

Den Dunnen (1956) is sinds 2009 hoogleraar bij de afdeling Humane Genetica. Hij was een van de eersten die genetische varianten identificeerden die de spierziekte Duchenne veroorzaken. Daarnaast was hij betrokken bij de ontwikkeling van de exon-skip-therapie voor dezelfde ziekte.

In 1992 stond Den Dunnen al aan de wieg van het Leiden Genome Technology Center (LGTC). In deze faciliteit zijn de nieuwste technologieën om DNA en RNA te bestuderen beschikbaar, waardoor het mogelijk was en is om binnen het LUMC grensverleggend onderzoek te doen.

Om het onderzoek naar Duchenne verder te brengen, stelde Den Dunnen zijn kennis over DNA-varianten van het dystrofine gen beschikbaar voor andere onderzoekers door een database op te zetten. Deze werd vervolgens uitgebreid met andere DNA-varianten en andere genetische ziektes in de webpagina’s van de Leiden Open Variant Databases (LOVD). Deze webpagina’s krijgen nu per maand tienduizenden bezoekers en de LOVD is daarmee uitgegroeid tot een van de belangrijkste DNA-variantendatabases wereldwijd.

Leve DNA!
Ook maatschappelijke betrokkenheid speelde een belangrijke rol in de carrière van Den Dunnen. Hij vindt het belangrijk dat informatie over DNA bij iedereen terechtkomt. Zo verzorgt zijn stichting ‘Leve DNA’ studiemateriaal en projecten voor het middelbaar onderwijs. De laatste jaren hield hij zich onder andere bezig met de ontwikkeling van een persoonlijke DNA-kluis waarin elke Nederlander zijn eigen DNA-gegevens kan beheren. Ook na zijn emeritaat blijft hij zich hiervoor in zetten. Van Dunnen is ervan overtuigd dat kennis van het genoom een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de voorkoming en genezing van ziekten.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×