Naturalis Biodiversity Center krijgt dit jaar de Erepenning uit handen van burgemeester Henri Lenferink. (Foto: Bastiaan Bakker).

Naturalis ontvangt Leidse Erepenning

Dit jaar krijgt Naturalis Biodiversity Center de Leidse Erepenning. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich voor de stad en zijn inwoners bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt of op positieve wijze heeft bijgedragen aan de beeldvorming van de stad.

Het museum kreeg de naam Naturalis in 1998. Tegelijk met de in gebruik name van de nieuwbouw aan de Plesmanlaan. De huidige collectie telt ruim 42 miljoen objecten en behoort daarmee tot de mondiale top vijf op biologisch gebied. De objecten in de collectie zijn buiten exemplaren van organismen ook foto’s, prenten en kaarten.

Naast het verzamelen en tentoonstellen van objecten doet Naturalis ook onderzoek naar biodiversiteit. Zo wordt er bijgedragen voor oplossingen van problemen rondom klimaat, leefomgeving, voedselvoorziening en geneesmiddelen.

Trix
In 2016 lukte het om het skelet van een Tyrannosaurus rex naar Nederland te halen. Mede dankzij de hulp van een publieke inzamelingsactie werd er genoeg geld opgehaald om de kosten van de opgraving en bouw van Trix, zoals het skelet liefkozend wordt genoemd, te dekken.

Het 66 miljoen jaar oude fossiel van de vleesetende, uitgestorven dinosaurus vormt straks in het nieuwe Naturalis het middelpunt van de expositie. Naturalis is dan het enige museum buiten Noord-Amerika dat een T. rex in zijn collectie heeft.

Wereld
Naturalis is het grootste natuurmuseum van Nederland. Het museum beheert een imposante collectie en wordt wereldwijd gezien als een van de meest vooraanstaande natuurhistorische musea ter wereld. Naturalis is niet meer weg te denken uit Leiden en dankzij het museum maken jaarlijks honderdduizenden bezoekers een bezoek aan Leiden.

De Leidse Erepenning werd uitgereikt aan de vooravond van het Leidens Ontzet. De uitreiking vond plaats in het museum zelf.

 

 

Leiden Science Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×