(Foto's: Emile van Aelst, video: Reanne van Kleef & Robbert Beurse).

Veganistische hutspot met enthousiasme ontvangen

De Grote Hutspotmaaltijd had dit jaar een primeur: veganistische hutspot. Niet iedereen durfde hem te proeven, maar wie dat wel deed, was meteen enthousiast. “Ik ben begonnen met de veganistische variant, en daar houd ik het gewoon bij voor dit jaar”, zei Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging. “Erg lekker.” In totaal werden er een kleine drieduizend hutspotmaaltijden uitgedeeld op het Garenmarktplein, waarvan tweehonderd veganistisch.

Burgemeester Lenferink en voorzitter Kamps benadrukten dat de nieuwe hutspotvariant een blijvertje is. Lenferink: ” Er zijn heel veel mensen in onze stad die niet van vlees houden of dat om principiĆ«le redenen niet eten. Nu kunnen we ook deze mensen bij dit evenement betrekken en dat is alleen maar mooi.” Kamps vult aan: ” En we hadden dit jaar beloofd dat we ook halal-hutspot mogelijk zouden maken. Dat is hierbij ook gelukt.”

De hutspotmaaltijd was dit jaar op het Garenmarktplein in plaats van op de Hooglandse Kerkgracht. En dat had natuurlijk alles te maken met de coronamaatregelen. Als het aan de burgemeester ligt, wordt dat geen traditie. “Ik hoop dat het volgend jaar weer bij de kerk is, het is daar altijd heel gezellig.”

Er was ook aandacht voor de nieuwe vindplaats van Schans Lammen, die is gevonden aan de voet van de Lammebrug bij de Europaweg. Niemand minder dan Gijsbert Cornelis Schaek kwam een pot traditionele hutspot afleveren. Het was namelijk niet Cornelis Joppensz die in 1574 een pot met hutspot vond, maar deze ‘ Gijs’. ” Vergeet die naam dus nooit meer”, aldus de rechtmatige vinder.

Leiden Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×