Leonardo (goud), Jesse (brons) en Nuria (goud) pakten medailles op NJK Schermen met degen. (Foto: Gerry van Bakel).

Leids schermtalent succesvol op NJK: twee keer goud, een keer brons

Drie jeugdleden van de Leidse schermvereniging AEW schitterden op het laatste Nederlands Jeugd Kampioenschap schermen met degen. In Alkmaar pakten ze half september twee titels en een derde plaats. De jonge talenten kijken uit naar nieuwe uitdagingen in binnen- en buitenland.

Jesse Pieper is 17 jaar en puur gekeken naar de kleur van zijn medaille was hij de minst succesvolle van het drietal. Hij haalde een bronzen medaille bij de cadetten. Leonardo Bentevogli (14 jaar) en Nuria Koeslag (11 jaar) werden allebei Nederlands kampioen. Leonardo bij de pupillen en Nuria bij de benjamins. Bij het schermen kun je kiezen uit drie wapens: degen, floret en sabel. De degen is favoriet bij de drie. “Natuurlijk wil je altijd het liefst goud”, vertelt Jesse, “maar in de halve finale trof ik een hele sterke tegenstander. Achteraf vind ik brons toch een goede prestatie.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met jeugdschermers Jesse Pieper, Leonardo Bentevogli en Nuria Koeslag over hun successen bij het Nederlands Jeugd Kampioenschap in Alkmaar.

De degen heeft hun voorkeur omdat je met dat wapen je tegenstander overal mag raken. “Er zijn wat minder regeltjes dan bij floret”, zegt Leonardo. “Een paar keer per jaar doe ik wel floret, dat is dan wel leuk. Maar verder doe ik vooral degen, want dan kan ik iemand overal steken.” Nuria speelt vaak tegen jongens omdat er niet zo heel veel meisjes aan deze sport doen. “Dat is wel jammer”, zegt Nuria. “Vooral bij de benjamins zijn er maar weinig meisjes.”

Blauwe plekken
Een wedstrijd duurt drie minuten bij de benjamins en in die tijd moeten ze vier treffers maken, in de halve en hele finale moet er tien keer gescoord worden. Een gevaarlijke sport vinden ze schermen allerminst, al komen ze alle drie wel eens thuis met wat blauwe plekken. “Het is juist een van de veiligste sporten die er is”, zegt Jesse. “Aan de binnenkant van het pak zit een stof die ook gebruikt wordt in kogelwerende vesten.”

Nuria heeft nog niet heel erg nagedacht over haar toekomst in de schermsport. “Ik wil voorlopig wel blijven schermen en aan veel NK’s meedoen.” Leonardo’s eerstvolgende doel is het WK in Dubai. “Ik denk wel dat het lukt om daar mee te doen.” Jesse hoopt ook dat hij mee kan gaan doen aan dat WK, maar hij heeft ook een olympische droom. “Meedoen aan de Olympische Spelen is het hoogste in de schermsport, het ultieme doel. Parijs komt te vroeg voor mij, maar hopelijk maak ik voor de Spelen van 2028 wel een kans. Maar het is heel moeilijk om je te kwalificeren.”

Voetenwerk
Maître Edwin Treffers die alle drie de jeugdige talenten traint, is trots op het resultaat. “De afgelopen maanden hebben we hard getraind op tactisch voetenwerk en techniek”, laat Treffers weten. “De nieuwe trainingsmethodiek werpt haar vruchten af.”

Geïnteresseerden in de schermsport zijn welkom voor proeflessen of om gewoon te komen kijken op een van de trainingsavonden. Elke maandag en donderdag in de sportzaal van de Leo Kannerschool. Kijk op de website van de schermvereniging AEW voor meer informatie.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×