Mart Hoogkamer. (Foto: Omroep West).

Documentaire over Mart Hoogkamer zaterdag op tv

Sinds 2018 volgde documentaire-regisseur Arjen Sinninghe Damsté de nu alom bekende Mart Hoogkamer. Hij maakte een documentaire over de relatie tussen de Leidse volkszanger en zijn vader. De documentaire ‘Van vader op zoon’ is al in première gegaan maar komt komende zaterdag om 23.00 op NPO3.

Jaap van Sandijk sprak in Nieuws071 met met Arjen Sinninghe Damsté.

Sinninghe Damsté is zelf groot liefhebber van het levenslied en wilde daarom een aantal jaar geleden een documentaire maken met het levenslied als onderwerp. Hij stelde zichzelf de vragen: “Leeft een zanger van het levenslied het levenslied ook zelf?” en “Wie is er vandaag de dag nog in staat om het levenslied echt goed te zingen?” Met die vragen ging hij op zoek en zo kwam hij uiteindelijk bij Hoogkamer uit.

“Ik hoorde Mart een nummer van Hazes zingen en vroeg me af hoe je dat op je tweeëntwintigste zo doorleeft kan.” Dat fascineerde de regisseur. “Mart heeft heel veel dingen op jonge leeftijd gezien, daarin is hij heel erg gevoed in zijn ziel om dat zo te kunnen zeggen.”

Toen Sinninghe Damsté deze zomer door de stad fietste en het nummer Ik ga zwemmen uit de café’s hoorde komen, vervulde het hem met trots. “Ik gunde het hem heel erg na corona weer even door te kunnen en een nieuwe stap te zetten.” Het nummer is volgens de regisseur slechts een fractie van wat Hoogkamer allemaal met zijn stem kan.

“Er gaat heel veel om in zijn hoofd en zijn leven. Ik denk dat de documentaire de kanten achter de glimlach mooi weergeeft.” Het is nog niet bekend of er een vervolg komt op de documentaire. De wens is er in ieder geval wel bij de regisseur.

Teaser documentaire Van vader op zoon.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×