De 38-jarige Leidenaar Maikel Stolwijk maakt grote kans om de marathon te winnen zondag. (Video: Robbert van Cleef).

Leidenaar kanshebber voor winst Leiden Marathon

De 38-jarige Leidenaar Maikel Stolwijk maakt grote kans om zondag de marathon te winnen. Om zo’n 25.000 euro te besparen, heeft de organisatie dit jaar geen toppers uit Kenia en Ethiopië uitgenodigd. En dat biedt kansen voor ander talent om in de prestigieuze lijst van marathonwinnaars terecht te komen.

Stolwijk begon zijn atletiekcarrière bij Leiden Atletiek en liep al een keer eerder mee met de Leiden Marathon. “Mijn doel is om een keer op het podium te komen, dit jaar liggen er echt kansen.” De Leidenaar hoopt dat het publiek hem in de laatste kilometers van de marathon komt aanmoedigen en naar de winst juicht.

Komende zondag wordt de marathon voor het eerst in twee jaar weer georganiseerd. Het is de 30e editie. Ongeveer 7.500 hardlopers doen dan mee met de verschillende afstanden die gelopen kunnen worden. Vier weken geleden gaf burgemeester Lenferink als eerste burgemeester van Nederland toestemming voor het organiseren van het evenement. “Daarmee heeft hij zeker zijn nek uitgestoken”, zegt organisator Tjeerd Scheffer.

Maarten Mulder blikt met organisator Tjeerd Scheffer vooruit op de Leiden Marathon (deel 1).

Het was even aanpoten voor de organisatie van de Leiden Marathon, want de voorbereidingstijd was maar vier weken. “Wat we normaal in drie of vier maanden doen, hebben we nu in vier weken moeten proppen”, legt Scheffer uit. “Maar we liggen helemaal op schema, en dan zie je dus hoe sterk de organisatie staat. Dus ik heb er vertrouwen in dat we zondag een hele mooie marathon hebben al kunnen we qua financiën nog niet alles doen.” Dat komt doordat de Leiden Marathon door corona nu behoorlijk door de reserves heen is.

Nieuw dit jaar is dat het Garenmarktplein als centraal verzamelpunt voor de lopers gebruikt gaat worden. Dat leek in verband met corona veiliger dan de Pieterskerk met zijn smalle in -en uitgangen.

Maarten Mulder blikt met organisator Tjeerd Scheffer vooruit op de Leiden Marathon (deel 2).

Park Matilo
Ook is het parcours iets aangepast. Een stukje Leiderdorp is geschrapt en in plaats daarvan komen de hardlopers door park Matilo. “Dan pikken ze ook nog een stukje Romeins werelderfgoed mee.” Volgens Scheffer vinden veel lopers het belangrijk om te weten waar ze lopen. “Een naam als Rembrandt van Rijn en het historische centrum van Leiden werken als een magneet voor veel buitenlandse lopers.”

De Leiden Marathon is het eerste hardloopevenement in een lange reeks van steden waar dit najaar marathons worden gelopen. Nadat bekend werd dat Leiden Marathon doorging, volgenden al snel Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, omdat ze contact hadden opgenomen met Leiden. “Daar heeft burgemeester Lenferink dus een hele belangrijke rol gespeeld”, zegt Scheffer. “De vraag was of wij een evenement zijn of een hardloopwedstrijd. Lenferink heeft gezegd dat we aan sportbeoefening doen en dat er daarom dus geen beperkingen hoeven worden opgelegd.”

Over de toeschouwers langs de route heeft burgemeester Lenferink geoordeeld dat het gaat om een ‘doorstroom-locatie’. “Vergelijk het maar met de markt”, legt Scheffer uit. “Daar staan mensen soms ook even stil en lopen dan weer door. En wij gaan als organisatie mensen vragen om rekening te houden met corona en het gezonde verstand te gebruiken.”

Leiden Sport Leiden Marathon


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×