Julius Terpstra is de nieuwe lijsttrekker van het CDA Leiden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. (Foto: Chris de Waard).

Julius Terpstra keert terug in Leidse politiek: 'Het CDA heeft mij nu hier nodig'

Julius Terpstra keert terug in de Leidse politiek. Hij mag de kar gaan trekken als lijstrekker van het CDA Leiden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Afgelopen jaar heeft hij een uitstapje gemaakt naar de Tweede Kamer maar is nu klaar om zich weer volledig op Leiden te richten: “Er liggen genoeg uitdagingen in de stad om me voorlopig mee bezig te houden.”

Terpstra staat twintigste op de landelijke lijst van het CDA. Daarmee viel hij na de slechte uitslag voor zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart buiten de boot. Met het vertrek van Mona Keijzer en Pieter Omtzigt heeft Terpstra nog vier kandidaten voor zich op de lijst. Toch is hij daar nog niet mee bezig. “Dat is allemaal niet direct aan de orde. Ik kies nu voor Leiden. Het CDA heeft mij nu hier nodig en Leiden ook.”

Dat Terpstra weer actief wordt in de Leidse politiek, komt vooral door het wegvallen van Joost Bleijie als lijsttrekker. Die werd afgelopen zomer gekozen tot lijsttrekker voor het CDA Leiden, maar moest daar later vanaf zien vanwege gezondheidsproblemen. Mede om die reden keert Bleijie na de verkiezingen ook niet meer terug in de raad. “En als de partij een beroep op je doet, dan geef je daar gevolg aan”, zegt Terpstra over zijn terugkeer.

Presentator Vera Brouwer in gesprek met Julius Terpstra

Landelijk ligt het CDA de laatste tijd behoorlijk onder vuur. De kersverse lijsttrekker is zich er dan ook van bewust dat het een zware klus kan gaan worden. “Landelijk hebben we de wind tegen. Zo eerlijk moeten we ook gewoon zijn.” Maar daardoor is Terpstra des te gemotiveerder: “We hebben een actieve afdeling met goede mensen. De afgelopen jaren heeft de huidige fractie goed werk verricht. Het is aan mij om samen met de nieuwe kandidaten de kiezer te overtuigen om toch op ons te stemmen.”

De partij is nu bezig het verkiezingsprogramma samen te stellen. In de Kamer maakte Terpstra zich hard voor het woonprobleem en wil deze lijn voortzetten in Leiden. “We moeten fors meer gaan bouwen in de stad. Er zit nu een wethouder op die dat ook wil, maar we verschillen in het soort woningen. Wij willen bouwen voor de doorstroming, zoals eengezinswoningen en seniorenwoningen. Dus niet alleen de lucht in bouwen. Leiden is een volle en drukke stad, maar er zijn wel wat ontwikkellocaties waar dat kan. Denk bijvoorbeeld aan deĀ  Lammenschansdriehoek, de Vondellaan en het Werninkterrein.”

Terpstra staat in Leiden bekend om zijn betrokkenheid bij de sport. Ook dit is een belangrijk verkiezingsonderwerp. “Eerlijk gezegd blijft dit toch altijd een beetje sappelen in Leiden. Als ik kijk naar de accommodaties dan is er toch wel veel verouderd. Ik vind het belangrijk dat verenigingen goede accommodaties krijgen met nette kleedkamers en veilige velden. Ook moeten alle jongeren toegang hebben om te kunnen sporten”, aldus Terpstra.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×