LUMC. (Foto: Sleutelstad).

Nieuw apparaat maakt borstonderzoek in LUMC minder pijnlijk

Onderzoek naar borstkanker bij het LUMC doet voortaan minder pijn. Het LUMC gaat als eerste ziekenhuis in Nederland met de Mamma CT werken. De Mamma CT vervangt de mammogram bij onder andere screening op borstkanker. Door de coronacrisis hebben de radiologen lang moeten wachten op de komst van het apparaat maar nu kunnen ze er eindelijk mee aan de slag.

Bij mammografie worden röntgenfoto’s gemaakt van het borstweefsel. De borst wordt tussen twee steunplaten gelegd en vervolgens samengedrukt voor de foto. Dit kan erg pijnlijk zijn, weet radioloog Nora Voormolen, en voor sommige vrouwen reden om af te zien van het onderzoek. In de zoektocht naar een beter alternatief kwamen LUMC-radiologen uit bij een nieuwe onderzoeksmethode, Mamma CT. “We volgden de ontwikkelingen van deze methode in Duitsland al enige tijd en zijn nu het eerste Nederlandse ziekenhuis met dit apparaat”, meldt radioloog Martin Wasser.

“Het nieuwe apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen 12 seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. Je kunt je voorstellen dat dit veel comfortabeler is dan mammografie”, vertelt Wasser. Maar dat is niet het enige voordeel. De Mamma CT maakt ook gedetailleerder beelden en kan ook voorstadia van tumoren ontdekken. Daarnaast biedt het uitkomst bij borstprothesen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×