(Video: Chris de Waard).

Leerlingen Joppenszschool winnen Leidse Textiel Race

Kinderen van groep zes van basisschool Joppensz aan de Van Vollenhovenkade hebben 1965 kilo textiel opgehaald. Daarmee zijn ze winnaar van de eerste Leidse Textiel Race die werd georganiseerd door de gemeente Leiden en textielinzamelaar Sympany. In Leiden deden negen teams van verschillende basisscholen mee. Landelijk is er tijdens de textielrace 500.000 kilo textiel ingezameld.

Chris de Waard maakte een reportage bij de prijsuitreiking.

Tijdens de race leerden de kinderen over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles namen zij het tegen elkaar op in een wedstrijd waarbij ze zoveel mogelijk kleding en oud textiel in moesten zamelen. Ze werden daarbij geholpen door familie, vrienden, bekenden en buurtbewoners. Die konden hun textiel aanbieden via de website textielrace.nl. De leerlingen haalden het textiel daarna bij hen thuis op.

Door het winnen van de Textiel Race heeft groep zes een geheel verzorgd schoolreisje gewonnen naar Science Museum Nemo in Amsterdam. Op 8 december gaat de klas daar heen. Wethouder Yvonne van Delft kwam vanmorgen de prijs uitreiken.

Textielrecycling
Per jaar belandt per Nederlander zo’n tien kilo textiel in de restcontainer. Dat wordt vervolgens verbrand. Textiel dat apart wordt ingezameld in de speciale inzamelcontainers is bovendien vaak vervuild doordat mensen er vies en nat textiel ingooien. De Textiel Race moet meer bewustwording creĆ«ren over het belang van recycling en hergebruik. Zowel bij de kinderen als bij hun omgeving.

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×