(Foto's: Casper Chaudron).

Start bouw 289 studentenwoningen Kolffpad

Het startschot voor de bouw van 289 nieuwe studentenwoningen op het Leiden Bio Science Park is gegeven. Het studentencomplex wordt gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO, in samenwerking met de Universiteit Leiden en Gemeente Leiden. Volgens de planning wordt het gebouw in 2023 opgeleverd.

Verslaggever Casper Chaudron in gesprek met wethouder Fleur Spijker tijdens de start van de bouw van het studentencomplex.

Het nieuwe gebouw komt aan het Kolffpad te staan op het Bio Science Park. De Universiteit heeft de ruimte beschikbaar gesteld voor de bouw. Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) is blij met de komst van de woningen: “Het past heel mooi in het gebied, het is echt een mooie stadswijk aan het worden.”

85 procent van de woningen in het gebouw krijgt na een aftrek van de huurtoeslag een huurprijs tussen 320 en 360 euro. De grotere woningen worden, na aftrek van huurtoeslag, verhuurd voor 375 euro per maand.

Duurzaamheid
Het gebouw wordt natuur-inclusief. Dat wil zeggen dat er veel groen in en rondom het gebouw komt. Bijvoorbeeld nestkasten voor vogels en groende daken voor de biodiversiteit. Ook aan andere duurzaamheidsmaatregelen zoals hoge isolatiewaarden en energiezuinige ventilatie is gedacht.

Impressie van hoe het nieuwe gebouw gaat worden

Inspraak
Voor het ontwerp van het gebouw hebben veel studenten inbreng kunnen geven. Spijker: “We hebben in de coronacrisis gezien hoe belangrijk het is om gemeenschappelijke ruimtes te hebben, maar bijvoorbeeld ook ruimtes om te kunnen studeren. Daar wordt in dit gebouw allemaal in voorzien. Er komt zelfs een game- en playroom.”

Voordat de bouw begon, klonk er hevige kritiek van omwonenden uit de buurt waar de toren gebouwd gaat worden. Ze zouden slecht geïnformeerd zijn en voelden zich niet gehoord door de gemeente. Een bezwaarschrift dat door de wijkvereniging werd ingediend, werd door de gemeente ongegrond verklaard.

  • Heleen de Vreese, voorzitter raad van bestuur Stichting DUWO, Michel Leenders, directeur vastgoed Universiteit Leiden en Fleur Spijker, wethouder Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen Gemeente Leiden
    Heleen de Vreese, voorzitter raad van bestuur Stichting DUWO, Michel Leenders, directeur vastgoed Universiteit Leiden en Fleur Spijker, wethouder Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen Gemeente Leiden
  • Fleur Spijker, wethouder Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen Gemeente Leiden
    Fleur Spijker, wethouder Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen Gemeente Leiden
  • Heleen de Vreese, voorzitter raad van bestuur Stichting DUWO
    Heleen de Vreese, voorzitter raad van bestuur Stichting DUWO
Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×