Eind 2019 gingen de Nederlandse warenhuizen van Hudson's Bay failliet. De huur moet echter nog jaren worden doorbetaald. (Foto: Chris de Waard).

Moederbedrijf Hudson Bay moet alsnog miljoenen huur betalen

Hudson Bay Company (HBC) uit Canada, het moederbedrijf van de in 2019 failliet verklaarde warenhuisketen Hudson’s Bay, moet alsnog tientallen miljoenen euro’s aan huur betalen aan de eigenaren van de panden die het warenhuis betrok na het bankroet van V&D.

Het Canadese moederbedrijf van Hudson’s Bay gaf aan de Nederlandse verhuurders een huurgarantie voor tien jaar af. Door die garantie konden de pandeigenaren fors investeren in de panden om ze geschikt te maken voor de nieuwe warenhuizen.

HBC probeert onder die huurverplichting uit te komen, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde deze week dat de huurpenningen vrijwel zeker gewoon betaald moeten worden en kende daarom in een door twee pandeigenaren, ASR en de Kroonenberg Groep, aangespannen kort geding al flinke voorschotten toe. ASR kan alvast zeven miljoen tegemoet zien als voorschot op de achterstallige huur voor panden in Amersfoort, Amstelveen, Haarlem en het pand aan de Aalmarkt in Leiden.

ASR wil via een bodemprocedure in totaal nog ruim 60 miljoen euro van HBC ontvangen. Bij de Kroonenberg Groep gaat het om 25 miljoen.

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×