(Impressie: Gemeente Leiden).

Leids college wil 25 miljoen investeren in gebied rond Leiden Centraal

Het college van burgemeester en wethouders van Leiden maakt 25 miljoen euro vrij om station Leiden Centraal en omgeving op te knappen. De bedoeling is dat door die investering ook de provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid met geld over de brug komen.

Naast de 25 miljoen euro van Leiden zelf hoopt de gemeente op nog eens 75 miljoen van provincie en Rijk, voor het eerste deel van de grote opknapbeurt. “Daarbij gaat het vooral om enkele duizenden extra fietsparkeerplaatsen en een volwaardig overdekt busstation van waaruit je gemakkelijk de stationshal in loopt”, zegt wethouder Ashley North van Openbare Ruimte. Dat schrijft Omroep West.

Ook de directe omgeving van het station moet worden opgeknapt. Bovendien is Leiden Centraal volgens North nu niet klaar voor de duizenden extra passagiers die worden verwacht als de woningen, die rondom het station zijn gepland, klaar zijn. “Het station barst nu al uit zijn voegen en moet dus toekomstbestendig worden.”

De wethouder heeft er vertrouwen in dat Zuid-Holland en het Rijk gaan meebetalen aan het opknappen van Leiden Centraal. “Er zijn al stappen gezet door die partijen, maar daarbij is cofinanciering door Leiden zelf wel nodig.” Zo maakt het station onderdeel uit van een traject dat Move heet en gaat over de ontwikkeling van de stations en het spoor tussen Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht.

Eerder dit jaar heeft de provincie volgens North al geld gereserveerd voor investeringen langs dat spoor. En hoewel er officieel nog geen afspraken zijn gemaakt over bedragen, heeft North de hoop en de verwachting dat dat begin volgend jaar wel gebeurt. “Als dat is gelukt kunnen we de plannen nader uitwerken en zijn de eerste investeringen mogelijk in 2024 of 2025.”

Maar eerst moet het voorstel van het college nog langs de gemeenteraad. Het maakt onderdeel uit van de begrotingsbehandelingen, waarover eind oktober en begin november wordt gepraat. Wethouder North hoopt dat de raad instemt met het voorstel. “Het is een groot bedrag en er moet kritisch naar gekeken worden, maar het is wel iets waar de hele stad van meeprofiteert. Het is cruciaal voor de stedelijke ontwikkeling en ik verwacht dat er wel draagvlak voor is. Maar nu er een geldbedrag wordt genoemd, wordt het natuurlijk wel concreter.”

“Maar,” zegt North, “we investeren die 25 miljoen ook om op die manier geld los te trekken bij provincie en Rijk. We halen als het ware met dat geld meer geld naar ons toe.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×