(Foto: Zon op Leiderdorp).

Tweede zonnedak Zon op Leiderdorp feestelijk in gebruik genomen

Wethouder Rik van Woudenberg en de oudste deelnemer van Zon op Leiderdorp knipten donderdag symbolisch een lintje door in de hal van Daltonschool De Leeuwerik in Leiderdorp. Met de handeling vierden de aanwezigen dat de zonnepanelen op het dak van de gymzaal van de school in gebruik zijn genomen.

De panelen liggen er op initiatief van coƶperatie Zon op Leiderdorp. “We willen mensen die zelf geen geschikt dak hebben, toch de mogelijkheid bieden om te investeren in duurzame energie. Maar grote daken zijn schaars”, vertelt secretaris Coen Huisman.

Onderzoek
Nadat er eerder een zonnedak verrees op het dak van de gemeentewerf zocht de vereniging opnieuw de samenwerking met de gemeente op. Na een uitgebreid onderzoek kwam er toestemming om zonnepanelen op het schooldak te leggen. “Zo’n dak moet wel geschikt zijn. De panelen mogen er niet doorheen zakken. Het dak moet niet over een paar jaar aan onderhoud toe zijn en er moet voldoende zon op terecht komen”, legt Van Woudenberg uit.

Meer daken
Huisman is blij met de realisatie van het tweede dak van Zon op Leiderdorp. “Maar we zijn er nog lang niet. Om echt verschil te maken hebben we veel meer daken nodig. Ik hoop dan ook dat de gemeente meer gebouwen beschikbaar wil stellen”, stelt Huisman.

Aan de wethouder lijkt het niet te liggen. Van Woudenberg: “Bij nieuwe huizen is het al zo dat ze in ieder geval voorbereid zijn op zonnepanelen. Ik denk dat dit straks ook bij bestaande woningen het geval is. Wat mij betreft leggen we overal waar dat mogelijk is panelen op het dak.”

Duurzaamheid Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×