Leidse concertzaal oorverdovend stil: studieplek voor studenten

Even geen gebeuk op beats, maar studeren de Leidse concertzaal Gebr. de Nobel is omgetoverd tot studieplek. Het is een uitkomst voor zowel studenten als voor concertzalen: de Red Bull Study Club. De frisdrank gigant huurt deze week de Leidse concertzaal De Nobel af om er studenten te laten studeren voor hun tentamenweek. De studenten zijn er blij mee omdat er een groot tekort aan studieplekken is. En De Nobel kan na bijna twee jaar zonder concerten ook wel wat inkomsten gebruiken.

Het is een bijzonder gezicht: een concertzaal vol met studenten die keurig in stilte aan tafeltjes aan het werk zijn. Ook voor Jurrian Jockin van De Nobel is het even wennen. “Afgelopen zaterdag was het hier nog volle bak met een concert van Roxanne Hazes, en nog geen 48 uur later is het muisstil en zitten er mensen te studeren.”

Omdat nachtclubs nog steeds niet open mogen zoals voorheen, organiseert Red Bull Study Club een week lang de perfecte werkplek voor studenten. In de grote en kleine zaal zijn bij elkaar zo’n 200 studieplekken. En in het cafĂ© kunnen de studenten sjoelen, gamen of even in een massagestoel gaan zitten ter ontspanning. De tap is dicht, maar uiteraard zijn de bekende blikjes die de studenten vleugels geven ruimschoots aanwezig.

“Heel bijzonder om hier nu te zitten studeren”, zegt rechtenstudent Tijn van Dam. “Want normaal gesproken vier je hier natuurlijk een feestje.” Studente Suzanne Kardris is blij met de studieplek. “Het is een wat andere leeromgeving dan je kamer of de bibliotheek. Het is makkelijker om je te concentreren. In je kamer voel je je na een tijdje een beetje claustrofobisch.” En Tijn is blij dat er extra plekken zijn. “De universiteitsbibliotheek zit toch vaak vol en je moet er reserveren. Dan is dit een heel fijn alternatief.”

Waar je normaal staat te beuken op beats, kunnen studenten nu dus een week lang de studieboeken induiken. “Voor ons is het ook een uitkomst”, zegt Jurrian Jockin van De Nobel. “We hebben natuurlijk bizarre tijden achter de rug waarin we bijna niks konden. Dus ondanks dat weer wat concerten kunnen organiseren kan ik niet ontkennen dat we het fijn vinden om dit te kunnen doen met zo’n partner.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×