Lijsttrekker Ashley North van GroenLinks Leiden.

Lijsttrekker Ashley North over verkiezingsprogramma GroenLinks: “Nog meer bouwen en verduurzamen”

GroenLinks Leiden heeft afgelopen week het verkiezingsprogramma gepresenteerd voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Huidig wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte Ashley North is voor het eerst lijsttrekker. “Het huidige college heeft al mooie stappen gezet op het gebied van bouwen en verduurzamen, maar het moet nog veel meer.”

“‘Maak het verschil – Samen werken aan een groen, eerlijk en levendig Leiden’, dat is de naam van het programma”, vertelt North. De partij wil flink wat nieuwe woningen gaan bouwen voor mensen met een wat kleinere portemonnee, starters en studenten. “De woningnood is ontzettend groot. Jonge mensen en starters komen moeilijk aan een woning. Ook zijn de wachtlijsten voor studenten groot”, legt hij uit.

“De ruimte in Leiden is heel beperkt. Naast Den Haag is Leiden de meest dichtbevolkte stad van Nederland. Dus we ontkomen er niet aan om ook de hoogte in te bouwen”, geeft North eerlijk toe. “Maar daar sta ik ook achter, omdat we daarmee het kostbare groen in onze regio, zoals het Groene Hart, het duinlandschap, de polders en al het groen in de stad niet vol hoeven te bouwen.”

Presentator Vera Brouwer in gesprek met lijsttrekker Ashley North van GroenLinks Leiden.

Naast bouwen, zijn verduurzamen en vergroenen ook belangrijke punten voor de partij. “Vanuit het huidige college is GroenLinks al volop bezig met het vergroenen van de eerste wijken, maar we vinden dat alle wijken groen moeten worden. We hebben nu nog behoorlijk wat versteende wijken zoals, Leiden-Noord en Stevenshof.”

Leidse Sleutelpas
De partij presenteert in het verkiezingsprogramma de Leidse Sleutelpas. Daarmee willen ze sport- en culturele voorzieningen in de stad toegankelijk maken voor iedere Leidenaar. “De pas is bedoeld voor mensen met een klein inkomen. Dan moet je denken aan Leidenaren die 1.200 à 1.300 euro of minder per maand te besteden hebben.”

Als het aan North ligt, is hij in het volgende college ook weer wethouder van Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte. “Als GroenLinkser kun je daar echt je ei in kwijt. Ik kan enorme stappen zetten in de vergroening en verduurzaming van de stad. Dat is wat we nu ook doen met het Singelpark, een autoluwe binnenstad en groene wijken. Dat wil ik nog twee keer zo hard doen”, zegt hij vastbesloten.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×