De nagebouwde trekschuit uit Maassluis komt 27 oktober naar Leiden. (Foto: Waterambacht).

Symposium over waterplannen van Blue Deal Leiden

Het Waterambacht organiseert eind deze maand een symposium over haar Blue Deal Leiden. Deze Blue Deal bestaat uit allerlei waterplannen voor de toekomst van Leiden. Zo wil de club onder andere openbaar vervoer over het water realiseren, het Kort Rapenburg ontdempen en zwemmen in de grachten veilig maken.

Het Waterambacht ziet het Leidse grachtenwater als kans voor biodiversiteit, klimaatverandering, openbaar vervoer en beleving van de stad. Dat heeft geresulteerd in een hele lijst plannen die daar recht aan doet. Sowieso vindt het Waterambacht dat de gemeente in haar plannen veel meer rekening moet houden met het water in de stad.

Transport over water
Op het symposium hoopt het Waterambacht te kunnen bepalen welke zaken uit de zogeheten Blue Deal op korte termijn verwezenlijkt kunnen worden en welke voorstellen op een lange termijn agenda voor de komende 15 jaar passen. Dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Ashley North houden die middag een inleiding. Jeroen Maters, initiatiefnemer van het Stadslab, laat zijn licht schijnen over mogelijkheden en kansen voor het Leidse open water en Geert-Jan van der Wielen, directeur van KOTUG (CityBarge), spreekt over transport over water in Leiden.

Het symposium heeft de 27ste plaats in de Marekerk. Het begint om 13.30 uur en is gratis maar mensen moeten zich wel van tevoren even aanmelden via bluedeal@waterambachtleiden.nl op vertoon van coronapas QR-code.

Trekschuit
Voorafgaande aan het symposium komt de trekschuit uit Maassluis aan in Leiden. Deze trekschuit is door vrijwilliger van de Stichting Historische Werf ‘Zorg & Vliet’ herbouwd. De schuit met aan boord de burgemeester van Maassluis Edo Haan, wordt door burgemeester Lenferink om 11 uur ontvangen bij Molen de Put. De boot is daarna nog de hele dag te bezichtigen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×