Verpulverde CD's en plastic hoesjes die weer hergebruikt gaan worden (Foto: Casper Chaudron).

Van cd-hoesje tot heuptas: zo worden oude spullen gerecycled

Duurzaamheid kom je tegenwoordig op bijna elke straathoek wel tegen. Het hergebruiken van spullen is daar een onderdeel van, maar wat gebeurt er met je oude cd’s of kapotte jas? Op die vraag krijg je antwoord in Kringloopwinkel het Warenhuis bij de Leidse milieustraat en in het atelier van Bernadette Drenth.

Verslaggever Casper Chaudron in gesprek met Rutger Bos van Kringloopwinkel het Warenhuis

Directeur van Kringloopwinkel het Warenhuis Rutger Bos laat zien wat er allemaal gebeurt met spullen die mensen inleveren. Per jaar wordt er tussen 40 en 50 ton aan materiaal hergebruikt door het te recyclen bij de kringloopwinkel. Een deel van de elektrische apparaten gaat naar Wecycle en wordt daar uit elkaar gehaald om de grondstoffen te kunnen hergebruiken. Van een ander deel wordt getest of het nog werkt en kan daarna weer worden doorverkocht in de winkel.

Hoesjes
Cd- en dvd-hoesjes kunnen bij Het Warenhuis worden versnipperd en afgevoerd. Grote zakken vol met korrels en snippers worden verzameld en kunnen worden omgesmolten tot herbruikbaar plastic.

  • Rutger Bos, directeur van Kringloopwinkel het Warenhuis
    Rutger Bos, directeur van Kringloopwinkel het Warenhuis

Bernadette Drenth is op een heel andere manier bezig met het recyclen van spullen. Vooral textiel krijgt bij haar een nieuw leven. Een gat in je broek, een te kleine trui of een kledingstuk dat al lang uit de mode is, Drenth weet er wel raad mee: “Niet weggooien maar opnieuw gebruiken.” Sinds 10 oktober geeft ze elke eerste zondag van de maand een sewing inn-cursus. Tijdens de lessen worden er nieuwe spullen gemaakt van oude materialen.

Bernadette Drenth studeerde texielvormgeving aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft al sinds 1993 een atelier aan de Haagweg. Hier geeft ze onder anderen lessen over upcycling; oude materialen op een heel nieuwe manier gebruiken. Ze ziet dat fastfasion steeds populairder wordt, waardoor de afvalberg met textiel ook snel groeit. “Dat is heel erg zonde”, vindt Drenth. Bijna al het textiel kan worden hergebruikt.

Video: Robbert Beurse

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×