(Foto's: Robbert van Cleef).

Leidse penisplant eindelijk in volle bloei

Het heeft bijna een kwarteeuw geduurd, maar de penisplant in de Hortus botanicus in Leiden is eindelijk tot bloei gekomen. De Amorphophallus decus-silvae, zoals de plant officieel heet, kwam voor het laatst tot bloei in de Hortus in 1997. “En het is pas de derde keer dat de plant in Europa tot bloei komt”, zegt een uitgelaten kaschef Rogier van Vugt tegen mediapartner Omroep West. “Deze plant is echt zeldzaam.”

Het tot bloei komen van de plant trekt meteen veel bekijks in de Hortus. Zo’n vijftien mensen waren al aanwezig in afwachting van de bloei, maar nu de ‘penisplant’ zich daadwerkelijk laat zien komen er steeds meer mensen binnen. Van Vugt: “Planten hebben normaal gesproken een imagoprobleem. Dieren vinden mensen bijvoorbeeld veel leuker, een plant is minder spectaculair. Dan is het extra leuk dat het nu zoveel aandacht trekt.”

Het was lang spannend of de plant echt tot bloei zou komen. In september liet de penisplant een bloemknop zien, het teken dat de plant weer tot bloei gaat komen. Deze planten maken namelijk eerst een grote knol onder grond waaruit daarna een punt boven de grond komt steken. De plant bloeit in ieder geval twee dagen, maar in sommige gevallen wat langer.

De Hortus botanicus is dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur open voor het publiek.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×