Martin Schalij: "Langer wachten op maatregelen en je bent misschien te laat".

Coronavirus: Schalij roept kabinet op om snel maatregelen te nemen

LUMC-bestuurder Martin Schalij roept het kabinet op om snel actie te ondernemen om het stijgend aantal coronapatiënten terug te dringen. De voorzitter van het regionale overlegorgaan tussen de ziekenhuizen (ROAZ) doet die oproep een dag nadat het HagaZiekenhuis tijdelijk geen nieuwe coronapatiënten op kon nemen. “We hebben de afgelopen dagen vaker gezien dat EHBO’s in ziekenhuizen even gesloten moesten worden.

De ziekenhuizen gaan vandaag waarschijnlijk afspreken het aantal bedden voor mensen met covid weer te gaan verhogen. “Maar die bedden komen niet zomaar ergens vandaan”, meldt Schalij aan mediapartner Omroep West. “Het gaat ten koste van andere operaties.”

Schalij legt uit waarom de capaciteit niet eerder is opgeschaald. “We hebben het veel drukker met andere patiënten. In de eerste periode hoefden we bijna geen acute zorg te verlenen, er waren veel minder ongelukken en minder hartinfarcten. Dat loopt nu door omdat andere zaken ook doorlopen.”

Het aantal besmettingen met corona stijgt snel in Nederland, en dus ook in Haaglanden en Hollands Midden. Vandaar dat Schalij het kabinet oproept in actie te komen en weer allerlei maatregelen in te voeren. “We kunnen met elkaar van alles doen, zoals meer thuiswerken, afstand houden en het dragen van mondkapjes. Als we dat doen, dan zijn we er waarschijnlijk ook. Als we nog twee weken wachten, dan ben je misschien weer te laat. We moeten voorkomen dat er weer draconische maatregelen nodig zijn. Daarom zou het fijn zijn als we alles snel weer onder controle krijgen.”

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×