(Foto's: Chris de Waard).

Enige boom van betekenis omgezaagd aan Ir. Driessenstraat

Een flinke boom op de hoek van de Ir. Driessenstraat en de Hooigracht is vanmiddag door de gemeente in stukken gezaagd. “Triest”, zegt fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden.

De kap was niet vergund en dus zou het om noodkap kunnen gaan. Daartoe mag de gemeente ook zonder vergunning overgaan als de veiligheid in het geding is. Of dat hier het geval is, kon de gemeente nog niet laten weten. Ook de zoektocht van Van Schaik leidde niet tot een antwoord: “Ik kan er helemaal niks over vinden in de lijst vergunningen. Het zou dan noodkap kunnen zijn of kap in kader van een melding over een zieke of kwarrende boom.┬áDie meldplicht is een vreselijk vehikel in de nieuwe bomenverordening.”

“Het werken met dergelijke meldingen maakt het heel lastig om erachter te komen waarom een bepaalde boom is omgezaagd”, is de ervaring van Van Schaik. “Of eigenlijk niet lastig maar onmogelijk.”

De boom die is omgehaald, was de enige in de straat die een behoorlijke omvang had. Van Schaik: “Het is daar inderdaad een soort steenwoestijn met paar groene pluimpjes.”

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×