(Foto: Casper Chaudron).

Lodewijkkerk vernoemt klokkenspel naar Lenferink

Er hangen nu 17 klokken in de toren van de Heilige Lodewijkkerk aan de Steenschuur, tegenover het Van der Werfpark. Zaterdag komen er nog eens vijf bij. Zoals gewoonlijk krijgen de klokken allemaal een naam. De een na kleinste wordt vernoemd naar burgemeester Lenferink. De grootste krijgt de naam van de bisschop van Rotterdam Hans van der Hende.

Na onderzoek van het Leids Carillon Genootschap werd bevonden dat er ruimte was voor vijf extra klokken in de toren. De beiaardier werd gevraagd welke tonen erbij moesten komen om bepaalde melodie├źn te kunnen spelen. Het Carillon Genootschap zorgde er eerder al voor dat de klokken met de hand bespeelbaar werden in plaats van met een computer.

Klokken
De nieuwe klokken zijn tussen 30 en 21 centimeter groot in doorsnede. Ze wegen van 20 tot 11 kilo. De klokken die er al sinds 1961 hangen hebben allemaal een naam. Burgemeester Lenferinks klok komt daar nu tussen te hangen. De overige nieuwe klokken worden vernoemd naar het Leids Carillon Genootschap, de St. Franciscus stichting die vier klokken financierde, kerkbestuurder Jan Dingjan en dus de Rotterdamse bisschop.

De bisschop komt de klokken ook inzegenen. Dat vindt plaats op zaterdag 30 oktober om 13.30 uur in de parochiezaal van de Heilige Lodewijkkerk. Er wordt dan ook een boekje gepubliceerd over de namen van de klokken. Totdat de klokken van het stadhuis weer kunnen spelen, die nu buiten gebruik zijn door de verbouwing, worden de klokken van de Lodewijkkerk iedere woensdag bespeeld.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×