(Foto: Rob van Dullemen).

GGD bezorgd: corona is weer terug in zorg- en verpleeghuizen

De GGD is bezorgd: corona is weer terug in de zorg- en verpleeghuizen. Het percentage positieve coronatesten onder 71-plussers is deze week gestegen van 19 procent naar 27 procent. Van de zorgmedewerkers testte 16 procent positief. De GGD adviseert de instellingen om snel al zelf extra maatregelen in te voeren en weer 1,5 meter afstand te gaan houden en mondkapjes te herintroduceren.

De GGD heeft alle zorg- en verpleeginstellingen een brief gestuurd om in afwachting van landelijke maatregelen alvast zelf actie te ondernemen en in ieder geval streng toe te zien op de handhaving van de bestaande adviezen. Want de ouderen zijn de aller-kwetsbaarste groep.

Door deze stijging verandert het werk van de GGD ingrijpend. Om de gevolgen zo klein mogelijk te houden, zet de GGD het team clusters helemaal in voor het indammen van besmettingen onder kwetsbaren. Omdat juist kwetsbaren een groter risico lopen op ernstige ziekte en overlijden.

Scholen
Hoewel er door de stijging meer clusters van besmettingen zijn, heeft dit tot gevolg dat besmettingsclusters bij bedrijven, kinderopvang- en onderwijsinstellingen en andere organisaties niet meer door de GGD worden gebeld over een cluster. Een cluster bestaat uit drie of meer besmettingen verbonden aan één plaats en tijd.

Ook worden de medewerkers van het scholenteam tijdelijk ingezet op andere werkzaamheden. De scholen zijn hierover geïnformeerd. Scholen zijn nu zelf verantwoordelijk om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. De instellingen hebben een beslisboom ontvangen om tot een goede afweging te komen. De GGD blijft wel bereikbaar voor vragen en voor overleg over maatregelen. Op dit moment heeft 83 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 82 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Volgende week staat de prikbus voor de laatste keer in Leiderdorp (2 november), in Alphen-Noord (5 november) en Alphen-West (6 november).

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×