Gebke van Gaal geeft het stokje door aan Rembrandt Rowaan. (Foto: Chris de Waard).

Leiderschapswissel bij GroenLinks Leiden

Begin deze week maakte GroenLinks Leiden een wisseling bekend van het fractievoorzitterschap. Gebke van Gaal heeft het stokje doorgegeven aan Rembrandt Rowaan. Ze blijft wel raadslid. Sleutelstad spreekt met de twee politici over de wisseling van de wacht op een onverwacht moment.

Een fractievoorzitter wordt doorgaans na verkiezingen gekozen uit het midden van de nieuw fractie. De kans bestaat dus dat Rowaan de fractie maar enkele maanden zal leiden. “Maar de vraag kwam nu, Gebke heeft zoveel bordjes in de lucht te houden.” Het is bij GroenLinks Leiden inmiddels traditie om het fractievoorzitterschap tussentijds te wijzigen. In 2018 droeg Walter van Peijpe die functie enkele maanden na de verkiezingen over een Ashley North.

Chris de Waard in gesprek met Gebke van Gaal over het neerleggen van het fractievoorzitterschap.

Ook Van Gaal trad tussentijds aan als fractieleider. Dat was toen Ashley North wethouder werd, nadat Martine Leewis anderhalf jaar na de verkiezingen opstapte omdat het wethouderschap haar niet lag. Van Gaal staat op de conceptkandidatenlijst van GroenLinks op plek zes. “Dat betekent dus dat ik wel als gewoon raadslid door wil gaan na de verkiezingen, maar alleen in een wat grotere fractie.”

Chris de Waard in gesprek met Rembrandt Rowaan over het overnemen van het fractievoorzitterschap bij GroenLinks Leiden.

Rowaan ziet uit naar de komende verkiezingsperiode. “Ik ben ook strategisch campagneleider en dat past heel goed bij het fractievoorzitterschap.” Rowaan is geen lijsttrekker, want dat gaat Ashley North doen, maar de twee zullen de komende maanden veel samen optrekken.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×