Joren Jurgens en Andrea Knight (Foto: Casper Chaudron)

Documentaire 100 jaar LCKV in première op LIFF

Vorig jaar vierde de LCKV haar honderdste verjaardag. Helaas konden alle kampen dat jaar niet doorgaan door corona. Maar dit jaar wordt het jubileum toch gevierd met een aantal evenementen, en gisteren is op het LIFF een documentaire over het 100-jarig bestaan in première gegaan.

“Waarom gaat iedereen toch ieder jaar weer mee?” Met die vraag gingen Joren Jurgens en Andrea Knight, makers van de film, aan de slag. Knight: “Voor iedereen die ooit met de LCKV is mee geweest is de film een groot feest der herkenning. Maar er zit ook een inhoudelijke verdieping in over het succes van LCKV.”

Casper Chaudron in gesprek met makers van de docu Andrea Knight en Joren Jurgens

Voor de film zijn de makers langs geweest bij twee kampen. Het idee was eerst om als fly on the wall te filmen maar al snel bleek dat dat niet lukte. Jurgens: “Je wordt direct opgenomen in de groep en bij de spellen.” Naast de opnames op de kampen zijn er een heleboel mensen van LCKV geïnterviewd. Van de hoofdleiding tot de tentchefs en bijvoorbeeld een oud-voorzitter of secretaris. Knight: “Een mix tussen de LCKV prominenten en LCKV’ers die gewoon op kamp zijn.”

Première
De film was voor het eerst te zien in de bioscoop tijdens het LIFF. “De reacties waren boven verwachting goed”, vertelt Jurgens. “We hadden natuurlijk onwijs het publiek mee. In de zaal zaten 400 LCKV’ers verkleed naar de film te kijken. Er werd soms zo hard gelachen dat de film niet meer te horen was.”

Knight vertelt dat het voor haar als maker ook bijzonder was om bij het moment te zijn dat de film de eerste keer voor een publiek te zien was. “De directe feedback van het publiek op de kleine beslissinkjes die je hebt gemaakt krijg je niet via de televisie.”

De film is tijdens het LIFF nog te zien op woensdag 3 november om 17.15 uur en op zondag 7 november om 11.15.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×