Cultuur071, uitzending 30-10-2021: Leonie van der Helm, De Veenfabriek, Cultuurfonds Oegstgeest en de Limes

Een jaar lang was Leonie van der Helm de Stadsfotograaf van Leiden. Inmiddels is zij opgevolgd door Kees Suidgeest. We horen hoe Leonie het afgelopen jaar heeft ervaren, hoe tijdrovend de werkzaamheden waren, maar ook hoeveel het haar heeft gebracht. Trots is Leonie op de tentoonstelling van haar fotoserie “Lock down” in Museum De Lakenhal en haar onlangs verschenen boek “Thuis”.

https://leonievanderhelm.nl/


Jos Nijhof in gesprek met Leonie van der Helm.

Op zaterdag 30 oktober ging in Theater Ins Blau de voorstelling “Groei” in première, een coproductie van het Leidse muziektheatergezelschap De Veenfabriek en muziekgezelschap Susies Haarlok uit Haarlem. Met muziek, een lichtshow, zang en teksten laat deze voorstelling ons in een vijftal hoofdstukken de diverse aspecten van het groeien zien, horen en voelen.

https://www.veenfabriek.nl/


Jos Nijhof in gesprek met Ruta van Hoof & Tjalling Schrik over de voorstelling “Groei”.

Als voorzitter van het Cultuurfonds Oegstgeest legt Jetteke Bolten uit wat het fonds voor cultureel Oegstgeest betekent. Ondanks het feit dat het fonds niet wordt gesubsidieerd en uitsluitend met vrijwilligers werkt, lukt het toch om samen met bewoners, instellingen en bedrijven bijzondere zaken in Oegstgeest voor elkaar te krijgen. Zo wordt inmiddels het vijfde muurgedicht voorbereid dat op de school De Vogels zal worden aangebracht en waaraan ook een gedichtenwedstrijd is gekoppeld. Verder is het fonds bezig met de realisering van een kunstwerk in de wijk Nieuw Rhijngeest.

https://www.cultuurfondsoegstgeest.nl/


Cor Klein in gesprek met Jetteke Bolten over Cultuurfonds Oegstgeest.

Deze omgeving maakte zo’n 2000 jaar geleden deel uit van de noordgrens van het toenmalige Romeinse Rijk, de zogenaamde Limes. Chrystel Brandenburgh, archeologe bij Erfgoed Leiden, legt uit wat die Limes precies inhield en waarom het Romeinse legerkamp op de plaats waar we nu Park Matilo vinden zo belangrijk was. Zij gaat in op de onlangs voor de Limes verworven status van Unesco Wereld Erfgoed en wat de betekenis daarvan is. Verder noemt zij de ideeën die leven om de Romeinse tijd rond de Limes en Park Matilo beter beleefbaar te maken.


Cor Klein in gesprek met Chrystel Brandenburgh over Park Matilo en de Limes.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×