Foto: Casper Chaudron.

Controle op coronapas baart sportclubs zorgen

De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt en dat betekent dat sportscholen en verenigingen hun bezoek ook moeten gaan checken op de coronapas. Alle sporters en bezoekers boven de 18 jaar oud moeten een geldige QR-code kunnen laten zien als bewijs dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn. Een deel van de verenigingen en sportclubs is daar niet blij mee blijkt uit een rondje langs de verenigingen in Leiden en omgeving.

Het verzorgen van mensen die QR-codes gaan scannen is voor de ene club makkelijker dan voor de andere. Bas Flipse, bestuurslid van studentenroeivereniging Njord, heeft er vertrouwen in dat het bij Njord gaat lukken. “Het is net even iets meer werk voor de logistiek en de bezetting.” Het verschil is dat er nu de hele dag mensen aanwezig moeten gaan zijn om te scannen en niet alleen tijdens de borrels.” Maar tekent hij daar bij aan, Njord heeft ‘het gemak’ dat er in de winter geen roeiwedstrijden zijn en daar dus ook geen extra controleurs voor gevonden hoeven te worden.

Waar dat wel moet is bij voetbalclub ACS in Oegstgeest. Verenigingsvoorzitter Ruben Dutrieux vertelt dat er in coronatijd een aantal vrijwilligers is gestopt en dat er minder aanwas is. “We gaan eerst proberen dit weekend door te komen en dan op zoek naar structurele oplossingen.” Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het inhuren van beveiligers. Dutrieux vreest dat de maatregelen ook gevolgen gaan hebben voor competitie. Er is vanuit de club een bericht naar alle trainers gegaan met de vraag of het problemen op gaat leveren om teams te vullen.

‘Volslagen kansloos’
Volgens voorzitter van tennisvereniging LTV de Merenwijk Jan Koppenhol wordt het checken van de coronatoegangsbewijzen “Volslagen kansloos.” Ook als het lukt om een schema te vullen met vrijwilligers die de toegangsbewijzen gaan checken ziet hij het niet zitten. “Wat gaat er gebeuren als er iemand komt tennissen en geen toegangsbewijs wil laten zien? Ik wil mijn vrijwilligers niet in zulke situaties brengen. Je kan dit niet vragen van een vrijwilligersorganisatie.”

Voor breedtesportcoördinator van de gemeente Rik van der Geest, is het nog te vroeg om iets te zeggen over hoe verenigingen en sportclubs geholpen kunnen gaan worden met het volgen van de nieuwe maatregelen. De KNVB en de NOC*NSF hebben statements gemaakt richting de Tweede Kamer om sporten bij amateurverenigingen voor iedereen mogelijk te maken, ook zonder coronatoegangsbewijs. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk welk standpunt de Tweede Kamer inneemt.

Burgemeester biedt hulp
Burgemeester Lenferink probeerde de sport vanochtend in het programma West Wordt Wakker enigszins gerust te stellen met de mededeling dat hij er open voor staat om sportclubs hier en daar te helpen. “Er is geld dat de veiligheidsregio’s van het Rijk hebben gekregen voor het handhaven van de coronatoegangsbewijzen. Dat zou gebruikt kunnen gaan worden bij sportclubs om de controle makkelijker te organiseren.”

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×