(Foto: Rob van Dullemen)

Leiden heeft islamitische organisaties niet bespioneerd

De gemeente Leiden heeft de islamitische organisaties in de stad niet bespioneerd. Dat melden burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van GroenLinks, PvdA en D66.

De fracties wilden weten of Leiden net als Zoetermeer, Rotterdam en Leidschendam-Voorburg een bureau undercover onderzoek heeft laten uitvoeren naar geloofsopvattingen in de moskeeƫn. Maar Leiden behoort dus niet tot de in ieder geval tien gemeenten die het onderzoeksbureau Nuance door Training en Advies (NTA) in de arm heeft genomen. De in het NRC beschreven werkwijze van NTA kan ook niet door de beugel vinden burgemeester en wethouders. Onderzoekers van NTA namen bijvoorbeeld deel aan gebedsbijeenkomsten zonder zichzelf kenbaar te maken en zonder de werkelijke reden aan te geven van hun moskeebezoek.

Leiden steekt de anti-radicaliseringsgelden dat zij de afgelopen vijf jaar samen met Alphen aan den Rijn ontving, in cursussen op school die de weerbaarheid onder jongeren vergroten. Daarnaast worden er professionals mee getraind om tijdig signalen te herkennen en op te pakken.

De gemeente heeft regelmatig contact met het moskeeƫnplatform Leiden. Ook over de praktijken van NTA is al een gesprek geweest met de vertegenwoordigers van islamitische organisaties.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×