"Een foto van onze nieuwe fractie", stuurt lijsttrekker Julius Terpstra mee als tekst bij de foto die werd gemaakt na het vaststellen van de lijst.

CDA stelt als eerste partij in Leiden de kandidatenlijst vast

Dat oud-duoraadslid Julius Terpstra was teruggehaald naar het CDA Leiden om de partij naar de verkiezingen te leiden was al eerder bekend gemaakt, maar vanavond hebben de leden van de Leidse afdeling van de partij ook de rest van de kandidatenlijst vastgesteld tijdens een besloten algemene ledenvergadering in de aula van het Bonaventura College aan de Burggravenlaan. Daar vond de partij een locatie met voldoende ruimte om anderhalve meter afstand in acht te nemen.

Na Terpstra staat Sophie Brinkel op plek 2. Ze stond vier jaar geleden ook al op de lijst, maar door een matige verkiezingsuitslag kwam ze met haar zesde plaats toen niet in de raad. Wel was ze afgelopen raadsperiode enige tijd duoraadslid en in de jaren 2014-2018 vervulde ze de rol van fractiemedewerker. Momenteel is ze vice-voorzitter van het CDA Leiden.

Op de plaatsen 3 en 4 staan twee zittende duoraadsleden. Het zijn respectievelijk Sebastiaan van der Veer en Tobias Sandoval Garcia. Op plek vijf staat wetenschapper Annelies van Vark die is verbonden aan het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden. Ook is de politicoloog en jurist als adviseur werkzaam voor de Koninklijke Marechaussee en werkte ze eerder voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de CDA Tweede-Kamerfractie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vernieuwing
De hele zittende fractie van het CDA zwaait af, maar de raadsleden staan wel nog op de lijst. Alleen niet op een verkiesbare positie. Zo staat Josine Heijnen op plaats 9 en de huidige fractievoorzitter Joost Bleijie op plek 10. Raadslid Roeland Storm duwt de lijst vanaf plek 30.

Nog wat bekende CDA-namen uit de Leidse politiek staan op de lijst om hun cluppie te ondersteunen. Op 12 staat afdelingsvoorzitter Arine Sijl die ook al eens duoraadslid in Leiden was. Op 15 staat Wilbert van der Post. De laatste melkveehouder van Leiden blijft de lokale CDA-afdeling trouw, landelijk toont hij veel sympathie voor de BoerBurgerBeweging.

De oud-wethouders Wilbert Hettinga (op 19) en Jan-Jaap de Haan (26) blijven ook steun betuigen. Ook oud-fractievoorzitter Arjen Bonestroo (20) en voormalig duoraadslid Jonathan Provoost (24), Egbert Hendriks van de kandidatencommisie (27), Moniek van Sandick die in 2019 toetrat tot de Zuidhollandse CDA-Statenfractie (28)  proberen elk hun partij aan extra stemmen te helpen voor de verkiezingen die worden gehouden op woensdag 16 maart 2022.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×