(Foto's: Casper Chaudron).

Oude stoelen Stadsgehoorzaal krijgen tweede leven

De auto’s rijden woensdagochtend af en aan over de Aalmarkt. Ze zijn onderweg naar de achterkant van de Stadsgehoorzaal: achterbak open, stoelen inladen en weer verder. De stoelen van de grote zaal worden vervangen en de 535 oude exemplaren krijgen een tweede leven. Gratis af te halen, met de optie voor een vrijwillige donatie.

Verslaggever Casper Chaudron bij het weggeven van de stoelen

De stoelen, die al sinds 1996 gebruikt worden, zijn aan vervanging toe. De nieuwe stoelen zijn blauw en kunnen makkelijker uit elkaar geklikt worden. Daardoor kan de zaal, die voor verschillende soorten evenementen wordt gebruikt, sneller omgebouwd worden. Flexibeler dus. Er staan er nu nog maar een paar, volgende week komt de rest.

De oude stoelen gaan naar een heleboel verschillende plekken. Mensen nemen ze mee voor in hun woonkamer, gaan ermee aan de slag om er thuis hun eigen theatertje mee te maken of gebruiken ze om de wachtruimte van hun organisatie wat kleur te geven. Jochem Myjer haalde er een op voor in zijn schrijfkamer.

Weduwnaar
Voor sommige mensen zijn de stoelen van een bijzondere emotionele waarde. Zo was er een weduwnaar die vaak met zijn overleden vrouw op de stoelen in de zaal heeft gezeten. Of een man die zijn vriendin ontmoette toen hij in de Stadsgehoorzaal werkte.

Mensen die nog een stoel op willen halen met de auto of winkelwagen vissen helaas achter het net. “Er is zelfs al een wachtrij omdat er zoveel animo voor is dat er meer mensen een stoel wilden dan we konden bieden”, zegt Kristi van Dam van de Stadsgehoorzaal.

Cultuur Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×