(Foto's: Chris de Waard).

Projecten Omega en Kempeneers goed voor honderden extra woningen in Lammenschansdriehoek

De strook met bedrijven langs de Lammenschansweg wordt steeds verder gestript om plaats te maken voor nieuwbouw. Ontwikkelaar GREEN Real Estate heeft de plannen klaar om op de locatie van de AKB Longs fabriek een appartementencomplex met 114 woningen en 635 vierkante meter bedrijfsruimte te realiseren.

Het terrein was de afgelopen jaren in gebruik als parkeerterrein voor het personeel van de bouwbedrijven die in de Lammenschansdriehoek aan het werkten.

Een tweede ontwikkelaar, Kempeneers, heeft op de naastgelegen locatie van Leen Bakker ook plannen voor herontwikkeling. Die plannen zijn nog in een minder vergevorderd stadium. Hier wordt vooralsnog uitgegaan van circa 161 woningen en 600 vierkante meter bedrijfsruimte. Beide partijen ontwikkelen het plangebied zo veel mogelijk in samenhang. Zo wordt onder andere gebruikt gemaakt van dezelfde architect. Ook komt er een gezamenlijke parkeergarage.

De plannen worden door de gemeente Leiden nu samen in behandeling genomen in het ontwerpbestemmingsplan Omega. Dat voorziet naast zo’n 275 appartementen ook in 1250 vierkante meter aan bedrijfsruimtes de begane grond. De nieuwe bebouwing wordt maximaal 22,5 meter hoog.

Op bovenstaande afbeelding is aangegeven welk deel Omega betreft en welk deel Kempeneers. Deze impressie is al van een tijdje geleden. Hierin is het deel van Kempeneers nog aangegeven als een blok. Inmiddels is duidelijk dat beide bouwplannen qua architectuur op elkaar lijken en op elkaar zijn afgestemd. 

Het plangebied ligt op de hoek Lammenschansweg en de Omegaweg. Het wordt via de Omegaweg ontsloten op de Lammenschansweg.

Duurzaamheidsmaatregelen
Op de lagere daken van de gecombineerde bouwplannen komen zonnepanelen. Op het grote dak komt een uit de kluiten gewassen daktuin van meer dan 500 vierkante meter. Regenwater wordt er opgevangen in zogeheten retentiekratten op het dak. Dat water wordt vervolgens weer gebruikt op de groene daken. Ook komen er vleermuiskasten en rond het gebouw worden plantenbakken met inheemse planten neergezet.

Wethouder Spijker verwacht dat de bouw in de tweede helft van volgend jaar kan beginnen. Eind 2023 start dan de verhuur van de appartementen.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×