Stadsdichterkandidaat Raymond Tilman wil ambassadeur van poëzie worden

Er zijn vijf dichters die kans maken op het stadsdichterschap van Leiden. Raymond Tilman is de laatste van hen waarmee we deze week in Nieuws071 kennismaken. Hij werd in Leiden geboren, ‘volgens mij als enige van de vijf kandidaten’, en woonde er een belangrijk deel van zijn leven. Ook toen hij in Utrecht studeerde. “Toen ging ik dagelijks met dat verschrikkelijke boemeltje van Lammenschans naar Utrecht.”

Inmiddels woont hij in Leiderdorp, al wil Tilman dat liever niet zo noemen. “In Leiden-Oost, net voorbij de plek waar de Rijnen van elkaar scheiden”, lacht hij. “Ik ben een stadsjongen maar ook een polderboy. Het gebied om Leiden heen is ook prachtig. Als stadsdichter zal ik niet alleen binnen de Singels blijven, maar ook kijken wat er omheen gebeurt.”


Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Raymond Tilman

Er zijn volgens Tilman geen echt vereisten voor een stadsgedicht. “Het kan echt van alles zijn, het hoeft zelfs niet over Leiden te gaan.” Ook de vorm hoeft niet heel vast te zijn als het aan de mogelijke nieuwe stadsdichter ligt. “Ik houd ervan als er iets gebeurt met de taal, met de klank. Er moet beweging in het gedicht zitten.”

Uitgesteld
Mocht de keuze op Tilman vallen, dan wil hij in ieder geval meer doen dan alleen maar dichten. “Ik wil ambassadeur van de poëzie worden”, zegt hij. Afzwaaiend stadsdichter Marianne van Velzen is op de school van zijn zoontje geweest, wat uiteindelijk tot een dichtbundel heeft geleid. “Als ik stadsdichter wordt, wil ik dat zeker voortzetten.”

Wie de opvolger van Marianne van Velzen wordt blijft nog even spannend. De finale in BplusC, die maandag plaats zou vinden, is door nieuwe coronamaatregelen uitgesteld. De organiserende stichting Leids Literair Landschap gaat op zoek naar een nieuwe datum voor de finale.

Cultuur Leiden Verkiezing Leidse Stadsdichter


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×