Cultuur071, uitzending 13-11-2021: Margareth Hillebrand, Yaël Vinckx, Theaterbolwerk Punch en Geert Keuter

Onlangs verscheen “Onder jouw huid”, de nieuwe roman / psychologische thriller van Margareth Hillebrandt. Na de succesvolle uitgave “De dames op de Herengracht”, is dit alweer het vierde boek van Margareth, waardoor ze zich nu echt schrijver durft te noemen. Het boek beschrijft de moeilijk psychische situatie waarin de ik-figuur Lena zich – mede als gevolg van haar bipolaire stoornis – bevindt. De tweede hoofdpersoon, Veerle, is in alles de tegenpool van Lena, wat interessante interacties tussen beide vrouwen tot gevolg heeft. Een prachtig en spannend geschreven verhaal met een verrassend einde. Een plot die als een cliffhanger kan worden beschouwd en misschien wel om een vervolg vraagt, hoewel Margareth daar (nog) geen plannen voor heeft.


Joque Mulder in gesprek met Margareth Hillebrandt over haar nieuwe boek ‘Onder jouw huid’.

Yaël Vinckx vertelt dat de afgelopen maanden, met alle coronamaatregelen, voor haar een periode was waarin zij weinig energie had om nieuwe projecten op te pakken. Maar sinds de zomer is de energie weer helemaal terug en is zij met diverse zaken aan de slag. Zo organiseert en begeleidt zij de schrijfcursus “Shut up en write”. Een van oorsprong Amerikaans concept, waarbij de cursisten een uur in stilte een verhaal (in welke vorm dan ook) moeten schrijven. Na dat uur delen de cursisten hun ervaringen en vragen elkaar om commentaar en hulp voor problemen waar zij tijdens dat schrijf-uur tegenaan gelopen zijn. Yaël komt komende tijd met nog meer initiatieven. Tijdens het Leids Luister Festival, op 20 november, vertelt zij samen met Rob Broersma in het Volkshuis “Sterke verhalen op Leids water”. En op 27 november drinken Yaël en Pieter van der Wielen zich, samen met het publiek, door de beste drank-passages uit de wereldliteratuur. Deze literaire wijnproeverij “Drunk Poets Society” vindt plaats in de Wijnoase, Doezastraat 30 te Leiden.

www.letterlijk.nu


Joque Mulder in gesprek met Yaël Vinckx.

De Leidse Schouwburg wordt de thuisbasis voor het nieuwe Theaterbolwerk Punch. Punch slaat een volledig andere weg in voor wat de keuze van toneelteksten betreft. Een weg die toneelschrijvers meer centraal stelt en tot topkwaliteit toneelteksten moet leiden. Niet een regisseur die een toneelscript uitzoekt, maar een werkwijze waarbij Punch uit de door toneelschrijvers ingediende scripts de beste teksten selecteert en daarbij een regisseur zoekt. Iris Slee vertelt hoe dit revolutionaire concept is ontstaan en hoe zij schrijvers, regisseurs en acteurs bijeen wil brengen. Frank geeft weer op welke wijze hij toneelteksten schrijft en hoe dit essentieel anders is dan het schrijven van een roman. Hij gaat tevens in op de door hem geschreven en bij Punch ingediende tekst voor het theaterstuk “Ongerijmd”, gebaseerd op het levensverhaal van dichter Gerrit Achterberg. Iris Slee en Frank Siera zijn te gast.

www.tbpunch.nl


Jos Nijhof in gesprek met Iris Slee en Frank Siera over Theaterbolwerk Punch.

Na een periode van lange afwezigheid, zou op zondag 21 november weer een Theatercafé in Scheltema worden georganiseerd. Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen vrijdag, voelt Geert Keuter echter de verantwoordelijkheid om mee te werken aan de oproep van Mark Rutte om het aantal contactmomenten de komende tijd te reduceren en heeft hij besloten het café te annuleren. Geert legt het concept achter het Theatercafé uit, waarbij eens per maand op de zondagmiddag vier voorstellingen (zang, dans, toneel, cabaret, etc.) van 20 minuten worden uitgevoerd. Geert hoopt dat het café op 19 december wel doorgang kan vinden.
Daarnaast vertelt Geert over zijn andere activiteiten als cultureel ondernemer, met name die als grafisch ontwerper. In die hoedanigheid heeft hij onlangs een project afgerond waarbij hij niet-serieuze protestborden heeft ontworpen.

www.scheltemaleiden.nl
www.studio12.nl


Jos Nijhof in gesprek met Geert Keuter over cultureel ondernemerschap.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×