Olin Verhoog. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Schaatstalent Olin Verhoog ziet uit naar het natuurijs in ijskoud Zweden

Op haar vijfde begon ze bij IJsclub Zoeterwoude. Als pupil kwam ze in aanraking met marathonschaatsen en inmiddels schaats Olin Verhoog op nationaal niveau bij De Belofte. Twee weken geleden nam de Zoeterwoudse deel aan de zogenoemde massastart, een onderdeel van de NK-afstanden. ”Het is heel chaotisch, want iedereen wil bij de eerste vijf zitten. Er wordt heel wat geduwd.’’

Met het schaatsseizoen in volle gang draait het leven van Verhoog maar om één ding: schaatsen. De jonge schaatsster traint drie keer per week in Den Haag en heeft elke zaterdag een wedstrijd. Een drukke agenda dus, vol met competitie. Zo is er in het eerste weekend van december een driedaagse marathon, waarbij er elke dag tien rondjes meer geschaatst worden dan de dag ervoor.

Ook tripjes naar koude oorden staan al op de planning. Verhoog zal in Oostenrijk op de Weissensee een alternatieve Elfstedentocht rijden en de ploeg vertrekt daarna naar Zweden om op zee te schaatsen. Daar schijnt het zo koud te zijn dat de schaatsers hun gezicht invetten met vaseline. Verhoog kan er alleen maar naar uitkijken. ”Op natuurijs schaatsen is een hele gave ervaring.”

Als de lente aanbreekt worden de schaatsen verruild voor skeelers. En dat is iets heel anders. De afstanden en techniek verschillen enorm en de marathon wordt niet op de baan gereden maar op een parcours. Hoewel ze marathonschaatsen leuker vindt, heeft Verhoog in de zomermaanden haar handen vol heeft met skeelertrainingen. Als sporter en als trainer bij de jongste jeugd.

Maar voor nu geldt er maar één sport en dat is schaatsen. ”Ik hoop op het podium te staan en een keer de winst te pakken.”

Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×