(Foto: Rob van Dullemen).

GGD Hollands Midden start vrijdag met de boosterprik

De GGD start in Hollands Midden als eerste regio met het toedienen van de boosterprik. Vanaf vrijdag 19 november zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties. Als de 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en daar in januari 2022 mee kunnen starten.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie boven op de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het immuunsysteem om de bescherming tegen Covid-19 te versterken. De extra prik helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

mRNA-vaccin
Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat geldt ook voor wie eerst een ander soort vaccin heeft ontvangen. Een mRNA-vaccin kan volgens de GGD veilig gecombineerd worden met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Er kan niet zelf gekozen worden welk mRNA-vaccin wordt toegediend. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties.

De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.

Naast voorlichting wordt er ook nog steeds in wijken gevaccineerd. In Leiden-Noord is het mobiel vaccinatieteam aanwezig in Het Gebouw op donderdag 25 november en donderdag 2 december. Daar kunnen mensen nog zonder afspraak terecht. Voor een booster-prik daarentegen moeten mensen een afspraak maken.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 84 procent van de 12-plussers uit de GGD-regio Hollands Midden een eerste prik gehad en 83 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. De coronacijfers per gemeente staan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. De GGD Hollands Midden heeft drie vaccinatielocaties. In Alphen aan de President Kennedylaan, in Gouda aan de Kampenringweg en in Leiden in het congrescentrum aan de Haagse Schouwweg.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×