Roel In 't Veld in Licht op Leiden. (Foto: Sleutelstad).

Deze week in Licht op Leiden: bestuurskundige Roel In ’t Veld

In de 72e uitzending van Licht op Leiden gaat Ton Kohlbeck in gesprek met Roel In ’t Veld. Hagenaar van geboorte, woonachtig in Leiderdorp, maar Leids van professie en geschiedenis.

In de zeventiger jaren veranderde deze jurist en bestuurskundige samen met jonge PvdA-politici als Cees Waal, Hans van Dam en Paul Bordewijk de Leidse bestuurstraditie met hun zogenaamde meerderheidsstrategie. En 10 jaar later werd hij de man die in het hoger onderwijs zo ongeveer iedereen overklaste. “Een kwaliteitsimpuls”, zei Wim Kok in 1993 toen hij hem het staatssecretariaat voor Hoger Onderwijs aanbood. Tien dagen later dwong Kok hem tot ontslag.

Hoe In ’t Veld deze levenscrisis overwon, hoe hij vervolgens werd gevraagd voor talloze leerstoelen over de gehele wereld, hoe hij respect afdwong bij de wetenschappelijke wereld over zijn verbijsterende publicatiedrift, het komt allemaal ter sprake.

Ook zijn vriendschap met Pim Fortuyn en het wonderlijke boek, half wetenschap, half biografie: “Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan”, dat hij vorige maand, nog juist voor zijn 80e levensjaar, liet verschijnen.

Licht op Leiden
In het wekelijkse praatprogramma Licht op Leiden nemen presentatoren Rens Heruer en Ton Kohlbeck samen met een tafelgast verschillende Leidse zaken door. Het programma is iedere week op zondag tussen 14.00 en 14.30 uur te zien op tv en wordt meerdere keren per week herhaald. Bekijk alle afleveringen van Licht op Leiden terug via deze pagina.

Suggesties voor onderwerpen of gasten? Stuur een email naar lichtopleiden@sleutelstad.nl.

Leiden Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×