Tijdens een bijeenkomst op 10 september presenteerde het LMF-bestuur de plannen voor de prijs. Inmiddels zijn die uitgewerkt. (Foto's: Chris de Waard).

Leids Mediafonds introduceert prijs voor journalistiek met impact

Het Leids Mediafonds (LMF) looft voortaan jaarlijks een prijs van 5.000 euro uit voor een journalistieke productie die in Leiden of de Leidse regio tot verandering heeft geleid. De eerste Impactprijs wordt uitgereikt op donderdag 17 maart 2022. De dag na de gemeenteraadsverkiezingen.

Alle journalistieke producties die in 2020 zijn gepubliceerd komen in aanmerking voor de prijs. Of ze tot stand zijn gekomen met financiële ondersteuning van het fonds is daarbij niet van belang. Journalisten kunnen voor een productie genomineerd worden of zichzelf nomineren. De deadline daarvoor is gesteld op 31 december 2021. Met de prijs wil het bestuur van het LMF onderzoek en verdieping in de lokale journalistiek verder bevorderen.

“Dat is de hoofdtaak van het Leids Mediafonds”, stelt voorzitter Bob Nieman. “De prijs is voor een journalistieke productie die is opgepikt door de doelgroep en het beoogde resultaat opleverde. Daarbij kan je denken aan veranderende inzichten, publiek debat, discussie in de politiek of een gang naar de rechter.” Het geldbedrag kan de winnaar besteden aan een journalistiek onderzoeksproject naar vrije keuze. Dit staat los van de jaarlijkse aanvraagronden van het Leids Mediafonds.

Jury
Wie de prijs krijgt, wordt bepaald door een onafhankelijke jury. Die kiest uit een groslijst een top drie die ook zal worden voorgelegd aan de vijfhonderd Leidenaren die deel uitmaken van het gemeentelijke ‘Leiden Panel’. De uitkomst van het panel is een advies aan de jury. Die jury telt vier leden. Oud-cultuurambtenaar Cor Klein van de gemeente Leiden. Hij stond mede aan de wieg van het Leids Mediafonds. Hoogleraar wetenschapscommunicatie bij de Universiteit Leiden en tevens oud-bestuurslid van het Leids Mediafonds Ionica Smeets, NRC-journalist  en mede-initiatiefnemer van het Leids Singelpark Gijsbert van Es en Marisa Monsanto die als zelfstandig consulent werkzaam is in de culturele sector.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×