Cultuur071, uitzending 10-11-2021: Leiderdorps Kamerkoor, PJPJ, Oehoe en fotokunst bij het Achmeagebouw

Het Leiderdorps Kamerkoor verzorgt op zondag 21 november het najaarsconcert “America in Harmony”. Jacqueline Kempers en Marian van Roosmalen lichten het concert nader toe en geven aan hoe gecompliceerd de repetities voor dit concert tijdens de coronaperiode zijn verlopen. Zij geven tevens een inkijkje in de werkwijze van het inmiddels al 44 jaar bestaande koor, dat momenteel onder leiding staat van dirigente Angeliki Ploka. America in Harmony, 21 november 15.00 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, te Leiden.

www.leiderdorpskamerkoor.nl


Jos Nijhof in gesprek met Jacqueline Kempers en Marian van Roosmalen over het Leiderdorpskamerkoor.

Tjeerd Klapwijk, voorzitter van PJPJ (Podium Jong Professionals Jazz) Voorschoten, vertelt over het ontstaan van PJPJ, over de rol van dit jazzpodium voor jonge talentvolle jazzmusici en de samenwerking met de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tjeerd hoopt, ondanks eventuele beperkende coronamaatregelen, de komende tijd toch weer als vanouds maandelijks concerten te kunnen organiseren. In het kader van die maandelijkse concerten treedt op zaterdagavond 20 november de Letse zangeres Katrina Kabinecka op.
Cultureel Centrum Voorschoten, Prinses Marijkelaan 4 te Voorschoten.

www.pjpj.nl


Jos Nijhof in gesprek met Tjeerd Klapwijk, onder andere over PJPJ Voorschoten.

Als conservator van de kunstcollectie van het LUMC heeft Sandrine van Noort het initiatief genomen voor de realisatie van een doe-, voel- en beleefboek voor kinderen die opgenomen zijn in het Willem Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. Het boek “Oehoe” beschrijft aan de hand van de kunstwerken uit de LUMC-collectie een magische reis langs 14 dieren uit die collectie. In de galerie van het LUMC is op dit moment een tentoonstelling te zien over de LUMC-kunstcollectie met het thema dieren, waaronder de kunstwerken uit het boek. Sandrine legt uit op welke wijze het boek kinderen in het ziekenhuis afleidt en wat meer op hun gemak stelt. Niet alleen dit boek, maar kunst in het algemeen blijkt troost te brengen en een positieve invloed te hebben op de patiënten van het ziekenhuis.

www.lumc.nl


Joque Mulder in gesprek met Sandrine van Noort over het doe-, voel- en beleefboek voor kinderen ‘Oehoe’.

Op dit moment worden aan de perronzijde van Leiden Centraal op de vijf lift- en trappentorens van het Achmeagebouw levensgrote foto’s aangebracht. Fons Verheijen heeft, als architect van het Achmeagebouw aan de Schipholweg, bij het ontwerp al rekening gehouden met het aanbrengen van kunstwerken van 81 m2 per toren. Hij geeft aan op welke wijze hij daarbij is geïnspireerd door De Stijl van Theo van Doesburg. Door tussenkomst van het Lucas van Leydenfonds is Fons in contact gekomen met de eerste Leids Stadsfotograaf, Rob Overmeer. Rob heeft 25 min of meer bekende Leidenaars geportretteerd, die binnenkort op de foto’s te zien zullen zijn. Hij legt uit hoe de selectie van de, in hun vakgebied vooraanstaande, personen tot stand is gekomen.


Joque Mulder in gesprek met Fons Verheijen en Rob Overmeer, over fotokunst bij het Achmeagebouw.

On Hold
Omdat als gevolg van de weer snel oplopende coronabesmettingen in toenemende mate culturele activiteiten worden geannuleerd, wordt het aantal actuele culturele items waaraan Cultuur071 aandacht kan besteden sterk beperkt. Daarnaast is het van belang dat we onze verantwoordelijkheid nemen om het aantal contacten zo gering mogelijk te houden en daarom willen we zo min mogelijk gasten in de studio uitnodigen. Derhalve is besloten om het programma Cultuur071 tot nader orde te pauzeren. Het programma wordt hervat, zodra het verantwoord is en er weer een groter aanbod van culturele activiteiten is.

Cultuur Leiden Leiderdorp Voorschoten #cultuur071 Cultuur leiden leiderdorp voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×