Bestuurslid Jim Pons en voorzitter Marnix Zwart van GSV De Sleutels in Sport071.

Sporten met een beperking bij GSV De Sleutels: 'Iedereen heeft wel wat, dat scheelt'

De Gehandicapten Sportvereniging De Sleutels is er voor mensen met een beperking in Leiden en omstreken. De vereniging stelt mensen in staat om op hun eigen manier, met hun eigen kunnen, mee te doen. “Als je ziet hoeveel lol dat geeft, word je zelf ook meteen enthousiast.”

Mensen komen binnen met één been of helemaal geen benen, maar dat is alleen maar heel normaal. “Iedereen heeft wel wat en dat scheelt enorm. Mensen voelen zich warm, welkom en vrij”, vertelt voorzitter Marnix Zwart in Sport071. Hoewel het in de eerste plaats om sporten gaat, kan De Sleutels ook wel gezien worden als een echte gezelligheidsvereniging.

Marnix Zwart en Jim Pons van GSV De Sleutels in Sport071 – Deel 1

Volgens Zwart valt het ook reuze mee om iedereen op z’n eigen niveau te bedienen. “Mensen kennen hun eigen lichaam heel goed. Je merkt dat iedereen in z’n eigen leven de nodige inventiviteit heeft en dat zet zich gewoon voort bij het sporten.”

Skibril
En aan welke sporten kan men dan denken? Elke maandag en donderdag wordt er gezwommen en ge-aquajogt. Bestuurslid Jim Pons is erg enthousiast over Boccia, een bal- en werpsport die vergelijkbaar is met bowlen of jeu de boule. De sport is geschikt voor mensen met hersenverlamming of motorische beperkingen.

Zo is er ook het zogenoemde Showdown, dit is tafeltennis voor mensen met weinig zicht. Iedereen wordt gelijkgetrokken door het opzetten van een verduisterende skibril en moet dan puur op gehoor het balletje volgen. Ook bij deze sporten kan er op hoog niveau gespeeld worden. Zwart vertelt trots dat De Sleutels Nederlandse en Europese kampioenen Showdown onder haar gelederen heeft.


Marnix Zwart en Jim Pons van GSV De Sleutels in Sport071 – Deel 2

Sociaal contact
De bestuursleden zijn blij dat corona grotendeels achter de rug is. Dat was een dramatische periode voor de vereniging, alles ging dicht en het sporten stond even helemaal stil. “Deze mensen hebben beweging nodig om mobiel te blijven. Als dat wegvalt komen ze op achterstand.” Des te groter was de blijdschap toen er langzaam weer meer mogelijk werd. “Alleen al om elkaar weer te zien. Tuurlijk gaat het om het sporten maar ook het sociale contact is toch wel een basis gegeven van onze vereniging.”

Inmiddels is De Sleutels weer volop bezig met ledenwerving en ook vrijwilligers zijn meer dan welkom. Via www.gsvdesleutels.nl is te vinden wanneer welke sporten zijn en kun je je ook aanmelden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×