Lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss van Studenten voor Leiden. (Foto: Politiek071).

Mitchell Wiegand Bruss: 'Studenten voor Leiden brengt nieuw geluid in Leidse gemeenteraad'

Afgelopen week presenteerde de partij Studenten voor Leiden (SVL) haar conceptverkiezingsprogramma. SVL doet in maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij focust zich vooral op de belangen van jongeren, studenten en starters. “Deze jonge mensen hebben de afgelopen jaren geen goede stem gekregen bij andere politieke partijen”, aldus lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss.

“Er zijn veel punten waar we vernieuwing gaan brengen en daarin is de stem van jongeren leidend”, vertelt Wiegand Bruss. Het programma is ingericht aan de hand van vijf speerpunten: huisvesting, inspraak, duurzaamheid, verkeer en horeca.

Presentator Vera Brouwer in gesprek met lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss over het verkiezingsprogramma.

De partij wil het woningtekort onder jongeren bijvoorbeeld mede gaan oplossen door verkameren mogelijk te maken. “Negenhonderd studentenkamers per jaar bouwen, zoals wethouder Fleur Spijker van D66 graag doet, is natuurlijk mooi. Maar het is niet genoeg om het tekort op te lossen. Verkameren draagt daar echt voor een groot deel aan bij.”

Wiegand Bruss vindt dat het huidige verkameringsbeleid ‘piept en kraakt’. “Dat beleid werkt voor geen meter. Verkamering proberen uit te fraseren, zoals het huidige college nu probeert, is iets wat wij echt tegen willen gaan. Onder het huidige beleid moeten veel studentenhuizen sluiten, waardoor jongeren op straat komen te staan omdat er geen alternatief is”, legt hij uit.

Studentenleven laten bruisen
De partij wil ook de horeca meer ruimte geven en daarmee het studentenleven weer laten bruisen. “We zitten eigenlijk nog middenin de pandemie dus de horeca heeft wat dat betreft echt de ruimte nodig om weer open te kunnen gaan.” Wiegand Bruss vindt de verruimde terrassen van afgelopen zomer een mooi voorbeeld van hoe het ook kan: “De stad bruiste toen echt en wij willen de horeca de ruimte geven om dat permanent vol te houden.”

De partij wil grotere terrassen en daarvoor moeten parkeerplekken in de binnenstad het ontgelden. Dat betekent dat de partij voor een autoluwe binnenstad is. “We zien veel parkeerplekken waarvan wij vinden dat ze daar niet meer horen. Denk aan het Rapenburg, de Herengracht en de Oude Vest. Daar staan allemaal auto’s op de historische kades. Wij willen daar groene kades van maken waar voetgangers en fietsers meer de ruimte krijgen.”

De definitieve kandidatenlijst is nog niet rond. “We presenteren de lijst op 2 december. Er staan op dit moment 24 kandidaten op de lijst, maar we willen graag meer mensen. Dus bij deze een oproep: wil je graag kandideren voor Studenten voor Leiden, laat het ons weten!”

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×