Prinses Beatrix overhandigt samen met de kinderjury de Jantje Beton Prijs aan de Leidse wethouder Damen. (Foto: Jantje Beton).

Leiden is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is woensdagmiddag door Prinses Beatrix samen met de kinderjury de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland overhandigd aan de gemeente Leiden. Wethouder Marleen Damen nam de prijs in ontvangst.

In aanwezigheid van Prinses Beatrix, de drie genomineerde gemeentes Apeldoorn, Almere, Leiden, de vakjury en kinderjury is de winnaar van deze eerste Jantje Beton Prijs bekend gemaakt. Zowel de vakjury als de kinderjury prees de aandacht van de gemeente Leiden voor inclusiviteit. Tessa (11 jaar): “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan spelen: van jong tot oud, van rijk tot arm, én als je gehandicapt bent.”

Daarnaast was de vakjury te spreken over de eigen speelruimtenorm van de gemeente Leiden, waarbij tien procent van de openbare ruimte wordt ingericht als speelruimte. Maxime Verhagen: “Ook met beperkte openbare ruimte geeft men speelruimte binnen die ruimte heel actief een plek.”

Voor de kinderjury waren naast inclusiviteit ook of je er veel verschillende dingen kunt doen belangrijke zaken om op te letten. Ook veiligheid was een belangrijk criterium. Dit alles kwam goed terug in de winnende inzending en vandaar dat de gemeente Leiden als eerste deze prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente heeft gewonnen. Jari (15 jaar): “Ik had van tevoren een heel ander beeld van Leiden en had niet verwacht dat deze gemeente zou winnen.”

De gemeente Leiden is nu een jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland en mag dat ook uitdragen. Jantje Beton stelt hiervoor diverse materialen beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeente uit handen van Prinses Beatrix een unieke beeltenis van Jantje Beton mogen ontvangen.

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×