(Foto: Robbert van Cleef).

Raad van State gaat ruzie oorlogsmonument Voorschoten niet oplossen

Komen er twee nieuwe namen op het oorlogsmonument in Voorschoten? De gemeente wil er niet aan beginnen en daarom stapte Stichting Altvoorde naar de Raad van State. Maar zonder succes, zo lijkt het, want het hoogste rechtsorgaan van Nederland zal het verzoek van de stichting niet inwilligen. Dit meldt mediapartner Omroep West.

“Als u al gelijk heeft, zal ik de kwestie terug moeten sturen naar de gemeente Voorschoten of de rechtbank. Ik kan hier uw verzoek om formeel juridische redenen niet inhoudelijk behandelen”, zei rechter dinsdag tegen woordvoerder Bauke Jagt van Altvoorde. Jagt vindt het teleurstellend dat de bestuursrechter niet over de inhoud van de zaak wil praten. “Mocht de Raad van State ons inderdaad net als de gemeente en de rechtbank om die formeel juridische redenen in het ongelijk stellen, dan stappen we naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg”, kondigde hij alvast aan.

Altvoorde, dat zich inzet voor het behoud van graven van Nederlandse cultuurdragers, vindt het Voorschotense oorlogsmonument incompleet. Zo ontbreken de namen van moeder en zoon Gramsma. Zij waren ondergedoken en zouden allebei in februari 1945 door een zogeheten moordcommando van het verzet zijn vermoord. Altvoorde vindt dat hun namen op het monument thuishoren, omdat zij Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld zijn.

SS’er
Volgens Guus van Veldhoven van Stichting Altvoorde zijn moeder en zoon Gramsma door een pseudo-verzetscommando, waar onder meer een gedeserteerde SS’er deel van uitmaakte, om het leven gebracht. De naam van de moordenaar staat volgens Van Veldhoven, samen met twee andere SS’ers, als verzetsman op het monument omdat hij aan het eind van de oorlog in Rotterdam door de nazi’s is geëxecuteerd. Deze namen zouden volgens Van Veldhoven moeten worden verwijderd.

Oorlogsmonument
Overigens is niet iedereen ervan overtuigd dat de familie Gramsma het onschuldige slachtoffer was van een moordcommando van het verzet. Anderen, waaronder historici, gaan ervan uit dat de familie met de nazi’s collaboreerde. Vader Gramsma diende voor de nazi’s aan het Oostfront en zoon zou gerekruteerd zijn door de Kriegsmarine. Volgens hen zijn er geen bewijzen dat moeder en zoon zijn vermoord.

Uitspraak
Ondanks dat de Raad van State dinsdag aangaf geen rol te kunnen spelen in dit verzoek, volgt er wel een juridische uitspraak. Daar moeten de betrokkenen ‘enkele weken’ op wachten.

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×