Sportjournalist en initiatiefneemster voor Project Comeback Barbara Barend kwam samen met sportwethouder Paul Dirkse naar de studio om te vertellen over haar project.

Project Comeback: topsporters inspireren jongeren om te durven dromen

Goed voorbeeld doet goed volgen. En een goed voorbeeld kunnen vooral jongeren in tijden van corona wel gebruiken, bedacht sportjournalist Barbara Barend. Zij wil jongeren een nieuw perspectief bieden en zet daar topsporters voor in. “Die topsporters komen niet even een praatje houden,” zegt Barend, “jongeren kunnen met hen praten en vragen stellen.”

Van topsporters zie je vooral de piekmomenten: de medailles, de kampioenschappen of de spraakmakende transfers. Maar voordat er een piek kan zijn, ervaren veel topsporters veel tegenslag in hun leven. En die ervaring wil Barend inzetten om jongeren een steuntje in de rug te geven. “Tijdens de tweede lockdown hoorde je steeds meer over hoe zwaar jongeren het daarmee hadden. Dat ze niet meer naar school konden, niet meer konden sporten. Dat er heel veel niet mogelijk was.”

Kwetsbaar
Barend ging met haar bedrijf Helden aan de slag en belde met een aantal sporters. “Ik heb heel veel namen in mij telefoon staan en ze wilde ook allemaal meteen meedoen. Virgil van Dijk bijvoorbeeld. En het gaat niet om zijn verhaal als geslaagd topsporter, maar over hoe hij zich voelde toen hij geblesseerd thuis zat tijdens de lockdown. En dat hij toen ook hulp heeft gezocht. Hij zegt: durf kwetsbaar te zijn, durf om hulp te vragen.”

Project Comeback is niet bedoeld om van iedereen een topsporter te maken. “We willen jongeren in contact brengen met topsporters”, zegt Barend, “die vertellen over hun eigen ervaringen. Veel topsporters hebben in hun jeugd iets meegemaakt dat niet zo mooi is. Ze werden gepest of hebben vroeg een van hun ouders verloren. Ze hebben iets meegemaakt waardoor ze de wereld wilden laten zien wat ze wel kunnen.”

Weerbaar
De ambitie van Barend is om in 2035 de meest weerbare generatie ooit te hebben. “Ik wil jongeren weer laten dromen, omdat ze ge├»nspireerd raakten door topsporters.┬á We willen lokaal met organisaties samenwerken en daarom heb ik contact gezocht met een aantal burgemeesters.” Zo kwam Barend ook in Leiden terecht.

Wethouder Paul Dirkse is blij met een Project Comeback. “Als je het enthousiasme van Barbara hoort, da wil je natuurlijk meteen meedoen. En het past goed bij de stad Leiden. We weten dat jongeren het zwaar hebben door corona. We zijn zelf ook gaan kijken: wat gebeurt er bij studenten, bij sportclubs en de mensen die net aan hun eerste baan zijn begonnen.”

Bewegen
Project Comeback is er voor jongeren van 14 tot 22 jaar. In Leiden wordt specifiek ingezet op mbo-studenten. “We hebben een groot mbo hier in de stad”, zegt Dirkse. “En hoewel sport en bewegen een afstudeerrichting is, zie je dat studenten die iets anders studeren vaak weinig sporten. En het idee van rolmodellen spreekt ons aan. We hebben zelf ook topsporters in Leiden die zich inzetten als ambassadeurs en rolmodellen, zoals Femke Dekker en Iefke van Belkum.” Dekker haalde met de vrouwenacht zilver op de Olympische Spelen van 2008, Iefke van Belkum won daar goud met het vrouwenwaterpoloteam.

Vanaf woensdag 24 november zijn er bijeenkomsten in Leiden. Meer informatie is te vinden op de website van Project Comeback.

 

 

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×